Hieronder vind je enkele tips om je tuin bijvriendelijk te maken:

  1. Plant inheemse bloemen en planten: Bijen en andere bestuivers hebben vaak een voorkeur voor inheemse planten en bloemen. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden dus een voedselbron die voor hen makkelijk toegankelijk is.
  2. Kies voor een verscheidenheid aan planten: Verschillende bijensoorten hebben verschillende voorkeuren voor de bloemen die ze bezoeken. Door een diversiteit aan planten te kiezen, zorg je ervoor dat er gedurende het hele seizoen voldoende voedsel beschikbaar is voor de bijen.
  3. Vermijd het gebruik van pesticiden: Pesticiden doden niet alleen schadelijke insecten, maar ook de nuttige insecten zoals bijen en andere bestuivers. Probeer in plaats daarvan biologische methoden te gebruiken om plagen te bestrijden.
  4. Laat wat ruimte onaangeroerd: Het laten staan van een stukje wildernis in je tuin kan een thuis bieden aan bijen en andere nuttige insecten. Het creëert ook een natuurlijkere omgeving waarin de biodiversiteit kan floreren.
  5. Overweeg het plaatsen van bijenhotels: Bijenhotels bieden een plek voor solitaire bijen om hun eitjes te leggen en zich voort te planten. Er zijn veel verschillende soorten bijenhotels beschikbaar, dus kies er een die past bij jouw tuin en bijenpopulatie.
  6. Zorg voor voldoende water: Bijen hebben ook water nodig om te drinken. Door een ondiepe schaal met water te plaatsen, geef je bijen een plek om te drinken zonder dat ze verdrinken.

 

Door deze tips te volgen, kan je je tuin bijvriendelijk maken en bijdragen aan de bescherming van deze belangrijke bestuivers.

Overzicht bijenplanten (pdf)