Het 36 hectare grote recreatie-eiland De Balokken zit tussen de nieuwe en de oude Leie geklemd. Het ontstond bij de rechttrekking van een Leiemeander begin de jaren 1990, toen de rivier voor grotere schepen bevaarbaar werd gemaakt.

Verrassend veelzijdig

De Balokken is een park in volle ontwikkeling waar je van een bijzondere rijke fauna en flora kunt genieten. De gevarieerde mix van graslanden, bosjes en een rietveld, gecombineerd met wandelpaden en zithoekjes, maken van het eiland een charmante plek om even tot rust te komen. In de moeraszone (4,5 hectare) waan je je in een groot natuurgebied, ver weg van de stad maar toch dichtbij. Zeldzame diersoorten als de kamsalamander vonden er al hun onderkomen, een bewijs dat de natuur hier volop haar gang kan gaan.

In 2014 kon de parkbeheerder - het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos - het gros van de resterende private gronden op het eiland verwerven. Hierdoor kon het park groeien tot ruim 30 hectare, met onder meer een hondenspeelweide, een picknickzone, een kinderspeelbos en een kunstzinnige vogelobservatiehut die je een unieke blik geeft op de afgesloten Leiemeersen.

Ook de pleziervaart heeft zijn eigen stek op het eiland, met een kleine passantenjachthaven met een slipway en diverse aanmeermogelijkheden (onder meer voor snelvaart).

Nagenieten van een bezoek aan het eiland kan in cafetaria De Balokken, met een mooi zonneterras, een fietsenstalling met laadpunt voor e-bikes, parkeermogelijkheden en sanitaire voorzieningen. Je geniet er van een fenomenaal zicht op de Leie en de monumentale Sint-Medarduskerk.

Wie maar niet genoeg krijgt van deze bijzondere plek, kan er zelfs blijven overnachten: in één van de knusse trekkershutjes of op het kleinschalige kampeerautoterrein. Overnachten in je eigen tent is niet toegelaten op De Balokken.

Bereikbaarheid

  • Te voet en met de fiets

Via de rode fietsers- en voetgangersbrug over de Leie (aan de achterkant van het Nationaal Tabaksmuseum - Koestraat 63). Fietsknooppunt 12 (Leiestreek - Westhoek) ligt vlakbij.

  • Met de auto

Via de Balokkenbrug aan de Parkbegraafplaats (op het einde van de Hansbekestraat). Parkeren kan hier, of op de parking nabij de hondenspeelweide en picknickzone iets verderop (langsheen het jaagpad), of bij de cafetaria. Een andere optie is de parking bij het Nationaal Tabaksmuseum, op de hoek van de Koestraat en de Barrierestraat. Je vindt er een laadpunt voor elektrische wagens.

Meer info

  • Kamperen en recreatiemogelijkheden

Dienst voor Toerisme Wervik, Koestraat 63, Wervik - T 056 95 24 25 - toerisme@wervik.be

  • Parkgebied

Agentschap voor Natuur & Bos (ANB) (= beheerder van het park)

  • Cafetaria

Jan & Inge Michiel-De Fré, De Balokken 3, Wervik - T 0496 77 87 08 - debalokken@gmail.com

  • Jachthaven

Johan Desmet (havenmeester/penningmeester Wervikse Yachtclub vzw) - T 0476 22 03 38 - balokken@skynet.be