Maak kennis met de stuurgroep van Tistof

Gepubliceerd op Dinsdag 04 juli 2023

Wie zijn jullie en wat doen jullie als stuurgroep?

We zijn een kleine en toffe groep die zich doorheen het jaar met hart en ziel inzet voor speelpleinwerking Tistof. We zijn 19 – 20 jarige studenten.

Wat bespreken jullie zoal?

We brainstormen over de speelpleinwerking en blijven zoeken naar verbeterpunten.

Via deze evaluaties blijven we onze werking kwalitatief uitbouwen. Dat doen we samen met de jeugddienst.  
We organiseren regelmatig activiteiten voor de vrijwilligers die actief zijn op de speelpleinwerking. Dat kunnen samenkomsten zijn waarbij we samen iets eten. Soms gaan we zelfs op uitstap. Zo gingen we onlangs samen bowlen en organiseerden we een paasactiviteit. Zo blijven we onze vrijwilligers tijdens het jaar bereiken. Dat is niet zo evident, aangezien we enkel in de zomervakantie een werking hebben.

De stuurgroep is de hart en de ziel van de speelpleinwerking.

Hoeveel keer per jaar komen jullie samen?

We komen bijna elke maand samen.

Soms hebben we veel te bespreken. Andere keren houden we het kort en krachtig.

Wie is er welkom bij Tistof?

Iedereen die op de één of andere manier een band heeft met de speelpleinwerking is welkom. We verwachten dat je uiteraard wel animator bent geweest op onze werking.  Geluwe is een beetje ondervertegenwoordigd. Zij zijn uiteraard ook meer dan welkom.

De speelpleinwerking onderging de afgelopen jaren enkele veranderingen. Over welke verandering zijn jullie het meest enthousiast en waarom? 

Sinds 2020 gaan we door het leven als SPW Tistof. De naam en mascotte zorgt voor bekendheid in de regio. Zelfs tot in Gullegem zijn we bekend, knipoogt Chloë.

We zijn daarnaast erg enthousiast over onze volle dagwerking. Sinds 2021 gaat onze werking door van 9-16.30 uur. Dit jaar starten onze inschrijvingen zelfs vanaf 8u30. Deze verandering zorgt ervoor dat we meer tijd hebben om volop te kunnen spelen. Spelen om te spelen staat bij ons centraal en dat vinden we leuk.

Wat is het ‘geheime recept’ van de speelpleinwerking in onze stad? Noem 3 positieve eigenschappen over speelpleinwerking Tistof.

Diversiteit: Wervik is een diverse stad en dat uit zich op onze werking. Diversiteit zorgt voor een frisse kijk en geeft een nieuwe input aan ons speelplein.  

Iedereen mag er zichzelf zijn.

Locatie: De locatie Oosthove vinden wij een grote troef om dergelijk jeugdwerk te organiseren. Er is heel wat groene speelruimte en leuke speeltoestellen. Kinderen kunnen er onbezorgd spelen en op avontuur gaan.

In Geluwe mogen we gebruik maken van de accommodatie van de Sint-Jorisschool en de speelplaats van de Graankorrel. Een locatie met heel wat speelse mogelijkheden.

Daar zijn wij als stuurgroep erg dankbaar voor.

Spontaniteit. Op de speelpleinwerking gaat alles er wat losser aan toe dan op school of de opvang. Niets moet, bijna alles mag. Zo kunnen kinderen én animatoren echt vakantie beleven.

Door het spontane spel ontstaan er elke zomer vriendschappen voor het leven. Dat is misschien wel de meest positieve eigenschap van onze werking.

De speelpleinwerking draait bijna uitsluitende uit vrijwilligers? Kunnen jullie verklaren waarom jongeren, ondanks de huidige prestatiemaatschappij, zich toch blijven inzetten als vrijwilliger?

Voor heel wat jongeren is de speelpleinwerking een eerste werkervaring. Tijdens de werking leren ze sociale vaardigheden, organisatieskills, leren ze conflicten oplossen,… Een eindeloos spectrum aan vaardigheden die later erg mooi op hun CV zal staan.

Een animator zijn job is spelen én tegelijkertijd verantwoordelijkheid kunnen opnemen.

Jonge gasten leren er zo veel bij op korte termijn en kunnen ze er zichzelf ontplooien. Ze voelen dat ze iets kunnen betekenen voor kinderen.

We zijn er van overtuigd dat jongeren houden van het sociaal engagement en daardoor blijven hangen op de werking.

En om af te sluiten: Waar kijken jullie deze zomer het meest naar uit?

We kijken als stuurgroep het meest uit naar de spelletjes met de kinderen. Zo zijn er op vrijdag leuke themadagen. Een nieuw concept waarbij we elke vrijdag rond een bepaald thema werken.

Met onze animatoren organiseren we elke woensdagavond culinaire avond. Een gezellige avond waar we met de vrijwilligers een hapje eten en een spel spelen. Onmisbaar tijdens de zomervakantie.

We zijn ook heel benieuwd welke bekende gezichten we dit jaar zullen terugzien.  

Tot heel binnenkort!

v.l.n.r.. Paulien, Chloë Cruz, Chloé Drucke, Shannon, Drazik en Yentl (niet op de foto).