Sint-Medarduskerk

Sint-Medarduskerk aan de leieboorden

De huidige kerk dateert uit de 14de eeuw en werd voltooid omstreeks 1440. Ze bevindt zich aan de Leieboorden, pal op de Frans-Belgische grens. De aartshertogen Albrecht en Isabella schreven in 1608 dat er in het graafschap Vlaanderen geen mooier bedehuis te vinden was. Deze monumentale, gothische kerk is een de stille getuige van de bloeiperiode onder de Bourgondische hertogen.
Architect Huib Hoste schreef in 1953 dat 'de Sint-Medarduskerk mag vermeld worden als een minder bekende, ja bijna onbekende parel aan de vele die de architectuurkroon van West-Vlaanderen versieren.'  Sedert 1964 is het gebouw een beschermd monument. Na de grondige buitenrestauratiewerken die werden afgerond in 2012, schittert de kerk opnieuw in haar volle glorie.

Sint-Medardus interieur

Ook het interieur van de kerk is een bezoekje waard. Tal van Wervikse geschiedenistaferelen en symbolen komen aan bod: de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, oude 17de-eeuwse gildenkasten, een mysterieuze crypte, ... Legendes en volksverhalen blijven je hier achtervolgen. Ook het hoogaltaar en de prachtige preekstoel uit 1693 pronken in de kerk. Daarnaast kan je er tal van kleurrijke gebrandschilderde ramen, schilderijen en andere kunstvoorwerpen bewonderen.

Bezoek aan de kerk

Wil je onze gotische parel aan de Leie in komen ontdekken? Dat kan op verschillende manieren.

Groepsbezoek

Een bezoek onder begeleiding van een gids, met bijzondere aandacht voor de crypte en het merkwaardig interieur duurt ongeveer 1u en kost € 70.
Neem hiervoor contact op met de dienst voor Toerisme (056 95 24 25 of toerisme@wervik.be)

Individueel

Je kan de kerk individueel bezoeken op volgende momenten:

  • iedere dag van 7.30 tot 12 uur
  • juli & augustus: bijkomend open op zondag van 8.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Gezinszoektocht op maat van kinderen

Ontdek samen met de Westhoek KD's Jaek en Nink de kerk met kathedraalallures en maak kennis met enkele bijzondere figuren uit de kerkgeschiedenis. De zoektocht is ideaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar, vergezeld van hun (groot)ouders.