De huidige kerk dateert uit de 14de eeuw en werd voltooid omstreeks 1440. Ze bevindt zich aan de Leieboorden, net aan de Frans-Belgische grens. De aartshertogen Albrecht en Isabella schreven in 1608 dat er in het graafschap Vlaanderen geen mooier bedehuis te vinden was. Deze monumentale, gotische kerk is de stille getuige gebleven van de bloeiperiode onder de Bourgondische hertogen. Architect Huib Hoste schreef in 1953 dat 'de Sint-Medarduskerk mag vermeld worden als een minder bekende, ja bijna onbekende parel aan de vele die de architectuurkroon van West-Vlaanderen versieren'. Sedert 1964 is het gebouw een beschermd monument. Sinds de grondige buitenrestauratiewerken die werden afgerond in 2012, schittert de kerk opnieuw in haar volle glorie.
Ook het interieur van de kerk is een bezoekje waard. Tal van Wervikse geschiedenistaferelen en symbolen komen aan bod: de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw, oude 17de-eeuwse gildenkasten, een mysterieuze crypte, … Legendes en volksverhalen blijven je hier achtervolgen. Ook het hoogaltaar en de prachtige preekstoel uit 1693 pronken in de kerk. Daarnaast telt Sint-Medardus tal van brandschilderramen, schilderijen en andere kunstvoorwerpen.
Bezoek aan de kerk
Groep: | bezoek onder begeleiding van een gids, met bijzondere aandacht voor de crypte en het merkwaardige interieur | € 60 (gidsvergoeding) | ca. 1u. |
---|---|---|---|
Individueel: |
Iedere dag van 7.30 uur tot 12 uur. |
Voor verdere informatie kun je terecht bij de dienst voor Toerisme Wervik (T 056 95 24 25 of toerisme@wervik.be).

In 1146-1149 kwam de Sint-Dionysiuskerk in handen van het patronaatschap van het Sint-Pieterskapittel van Rijsel. Oorspronkelijk was het een romaanse kruiskerk met een driebeukig basilicaal schip en een kruistoren; enkel de steunberen van de westgevel en de typische blinde nis zijn overgebleven. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. Na de oorlog heeft men geprobeerd om het vooroorlogse beeld te herstellen; hierbij werd de torenspits wel weggelaten.
Het interieur wordt gekenmerkt door merkwaardig meubilair, ingemetselde middeleeuwse grafstenen en een communiebank in eik (18de eeuw).
Bezoek aan de kerk op de Sint-Denijsplaats (deelgemeente Geluwe)
In groep: rondleiding onder begeleiding van een gids. Kostprijs: 60 euro (gidsenvergoeding). De duur van een rondleiding is ongeveer 45 minuten.
Individueel: beperkte openingstijden
In Kruiseke draait alles rond de Heilig Hartkerk en de heilige Rita, die er wordt vereerd als patrones van de hopeloze zaken. De eenbeukige kerk werd voor een deel bekostigd met de opbrengst van een collecte door de familie van de Britse officier John Eden, die in 1914 neergeschoten werd door Duitse scherpschutters. De kerk dateert van 1928-1929 en werd in de jaren dertig uitgebreid. Het oorspronkelijke gedeelte is makkelijk te onderscheiden van het nieuwe gedeelte. De betonnen structuur is van 1928-1929 en de bakstenen constructie dateert uit de jaren dertig. Ook werd wat toen de voorkant was achterkant en vice versa. Dat verklaart de dichtgemetselde poort.
Tot de stichting van een parochie moest men naar het naburige Ten Brielen voor godsdienstige zaken zoals eerste en plechtige communies, huwelijken en begrafenissen.