
Het Lokaal Bestuur Wervik is verheugd om de voortgang van het project Oosthove aan te kondigen. Dit ambitieuze project richt zich op de herontwikkeling van het domein Oosthove, met als belangrijkste troeven een nieuwe polyvalente zaal op maat van de gebruikers en een aantrekkelijke omgeving met een kwaliteitsvolle en avontuurlijke speelzone.
Omgeving en infrastructuur
Het Oosthove-domein zal een aanzienlijke transformatie ondergaan. Het ontwerp omvat onder andere de herwaardering van de omgeving met nieuwe parkeerfaciliteiten, verbeterde toegang en een avontuurlijke speelzone. De verbinding tussen de Leieboorden en het stadscentrum wordt op een aantrekkelijke manier versterkt. De plannen zijn zorgvuldig opgesteld om de integratie van de nieuwe infrastructuur in de bestaande omgeving te waarborgen.
Aanbesteding
Op de gemeenteraad van 6 mei staan onderstaande dossiers ter goedkeuring voor aanbesteding:
- LOT1: Ruwbouw & Technieken
- LOT3: Theatertechnieken
Later in het proces volgt de aanbesteding van LOT2: Omgeving.
In functie van budgetbeheersing werd door de ontwerpteams van Bureau Schepens (ruwbouw) en Buro Bossaert (omgeving) een duidelijke raming opgemaakt. Elke keuze die gemaakt werd bij de ontwerpen van de ruwbouw en de omgeving werd afgetoetst aan het vooropgestelde budget.
Tijdlijn van het project/mijlpalen
- Finaliseren voorontwerp “project Oosthove”: 13 December 2023
- Start participatie: Begin februari 2024
- Einde participatie en start begeleidingscommissie: juni 2024
- Definitief ontwerp ruwbouw: 19 September 2024
- Definitieve Lastvoorwaarden, bestek en gunningswijze LOT1 & 3: 15 maart 2025
- Aanbesteding LOT1 & 3 + omgevingsvergunning: mei-juni 2025
- Gunning en aanstelling aannemer: na goedkeuring van de omgevingsvergunning
- Start bouwwerken: eind 2025/begin 2026 (i.f.v. voortgang aanbesteding en vergunning)
- Einde bouwwerken: 2028
- Einde omgevingsaanleg: 2029

Participatie en betrokkenheid
Het Lokaal Bestuur Wervik hecht veel waarde aan participatie en betrokkenheid van de gemeenschap. Van bij het begin van het project werd in overleg gegaan met de verschillende stakeholders: adviesraden, verenigingen, buurtbewoners, politieke fracties, ...
Dankzij de inzet en betrokkenheid van verenigingen, adviesraden, burgers, beleid stad Wervik, hebben we geprobeerd een ontwerp te realiseren dat optimaal aansluit bij de diverse behoeften en perspectieven binnen onze stad. We waarderen de tijd en moeite die iedereen heeft gestoken in de infomomenten, adviesraden, participatietrajecten via 8940spreekt, fysieke participatiemomenten, 1-op-1 overlegmomenten en de begeleidingscommissie. De feedback die we daaruit haalden en alle suggesties die uit de participatie voortkwamen hebben een belangrijke rol gespeeld in het bijsturen van het ontwerp en het creëren van een zaal die multifunctioneel en toekomstbestendig is.
Er werd een begeleidingscommissie opgericht die stelselmatig op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen in het dossier. Daarin zijn alle stakeholders vertegenwoordigd.
In de loop van het project werd een dynamische lijst met op te volgen punten bijgehouden.
Via meer dan 350 punten werd door belanghebbenden feedback gegeven. Deze feedback werd steeds ter harte genomen en meegenomen naar de tekentafel. Er werd telkens zorgvuldig afgewogen of er op basis van de feedback, het draagvlak en het budget aanpassingen moesten gebeuren.
Het resultaat: een gedragen ontwerp, zowel op vlak van ruwbouw als omgeving. Een ontwerp waar alle betrokkenen achter kunnen staan en trots op kunnen zijn, op maat van de gebruikers van de infrastructuur en de omgeving.
Ook bij het verdere verloop van het dossier blijven we in overleg gaan met de begeleidingscommissie en andere belanghebbenden. We kijken uit naar de verdere samenwerking en houden iedereen op de hoogte van de verdere voortgang van het project. Samen bouwen we aan een betere infrastructuur voor onze verenigingen en gemeenschap.
Het Lokaal Bestuur houdt eraan iedereen te danken voor zijn/haar inbreng en engagement.
Aandachtspunten
Het project "Polyvalente Zaal Oosthove" omvat een gedetailleerde lijst van feedback en genomen maatregelen om het gebouw en de landschapsaanleg te optimaliseren. Voor het gebouw zelf zijn er diverse aanpassingen gedaan, zoals de verbreding van de zaal met 3 meter, de toevoeging van een mobiele tapinstallatie en een opsplitsing van koelcellen in de bar en de keuken(s)
Het jeugdhuis krijgt vaste meubels zoals glazenrekken en een vaste tap, evenals dimbare verlichting en voldoende stopcontacten. De grote zaal wordt voorzien van voldoende ‘trussen’ en technische uitrusting voor evenementen, en er zijn maatregelen genomen om de akoestiek te verbeteren. Er is een basisuitrusting aanwezig voor kleinschalige evenementen.
Wat betreft de omgevingsaanleg, is er veel aandacht besteed aan mobiliteit en toegankelijkheid. Er zijn voldoende parkeerplaatsen, voorzieningen voor laadpunten voor elektrische auto's en fietsen, en veilige voetpaden, ook voor mensen met een beperking.
Daarnaast is er aandacht voor het opwaarderen van het speelpleintje op Oosthove, in combinatie met de wadi en met een subtiele verwijzing naar het verleden van de site.
Toekomstige stappen
Op maandag 6 mei zal er aansluitend op het college een persconferentie plaatsvinden in de raadzaal van 19:00 tot 19:30 uur.
Op dinsdag 6 mei wordt het finale ontwerp voorgelegd aan de Gemeenteraad.
Na goedkeuring wordt de omgevingsvergunning aangevraagd en wordt de aanbesteding van de eerste twee loten gelanceerd. Het dossier zal verder zijn beloop gaan.
De plannen en deze perstekst zijn vanaf volgende week voor iedereen consulteerbaar via www.8940spreekt.be.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Youro Casier, burgemeester – youro.casier@wervik.be
Bercy Slegers, schepen voor Cultuur - bercy.slegers@wervik.be
Bjorn Leleu, coördinator Vrije Tijd - bjorn.leleu@wervik.be
Jens Ledoux, projectleider Patrimonium - jens.ledoux@wervik.be