kerk Wervicq-Sud

Verken onze Franse zusterstad en de Ferrainstreek met een wandeling of fietstocht. Kleine landelijke wegjes kronkelen rond de ‘berg’ van Wervicq-Sud en leiden je langs poelen en knotwilgen naar het kasteeldomein Dalle-Dumont en de nabij gelegen Duitse militaire begraafplaats uit WOI. Laat je onderweg verrassen door getuigenissen uit de textielnijverheid, een traditie die teruggaat tot in de middeleeuwen toen de stad Wervik één van de belangrijke lakencentra van West-Europa was. Tot in de 20ste eeuw staken talloze Belgische ‘frontaliers‘ (grensarbeiders) dagelijks de brug over om te gaan werken in de Noord-Franse textielfabrieken. De Leie als grens tussen Wervik en Wervicq-Sud was ook het decor voor vele spannende smokkelverhalen. Het kat-en-muisspel van ‘blauwers’ en ‘kommiezen’ haalde nu en dan zelfs de plaatselijke krantenkoppen. “Rien à déclarer?” was dé openingszin bij de ontmoeting met een Franse kommies of douanier.

Fietstocht Wandeling
Vertrek aan het Nationaal Tabaksmuseum Vertrek met bus aan Nationaal Tabaksmuseum naar kerk Wervicq-Sud waar de wandeling start
Duur: 3 uur Duur: 3 uur
Prijs: € 105 gidsvergoeding (max. 20 pers.) Prijs: € 105 gidsvergoeding (max. 25 pers.)
Laat je niet verrassen door de fietstocht. Hier en daar zijn er pittige hellingen. Stevige stapschoenen worden aangeraden. De bus pikt de groep wandelaars weer op aan de Duitse militaire begraafplaats.