Al 495 zonnepanelen op onze stadsgebouwen

Gepubliceerd op Dinsdag 12 maart 2024

Een van de prioritaire doelstellingen in het beleidsplan van de Stad Wervik is het duurzamer en energievriendelijker maken van onze gebouwen. Dit onder andere door het plaatsen van zonnepanelen. Op die manier willen we inzetten op een productie van hernieuwbare energie voor de eigen stadsgebouwen. 

Vandaag realiseert onze stad in eigen beheer de 1e fase van dit project. Dit door het plaatsen van 368 zonnepanelen op 5 stadsgebouwen, met een kostenplaatje van 135.000 euro. Deze opdracht werd eind 2023 aan het lokale installatiebedrijf Denorme gegund.

Samen met de al 128 geïnstalleerde panelen heeft Stad Wervik ondertussen al 496 panelen op 8 stadgebouwen voorzien. Die panelen staan voor een totaal vermogen van 210 kWp en wekken jaarlijks 190.000 kWh op. 

Er werd bewust gekozen om de zonnepanelen zoveel mogelijk te spreiden over meerdere gebouwen om zo het zelfverbruik van de totale installatie te maximaliseren onafhankelijk van energiedelen. Wat dan weer een positieve invloed heeft op de terugverdientijd van de installatie. Afhankelijk van de evolutie van de energieprijzen zal de stad de geïnstalleerde installaties binnen de 5 à 6 jaar terugverdiend hebben.

We blijven volop inzetten om onze energieafhankelijkheid verder te doen dalen.

Eind 2025 is de tweede fase afgerond, en zal onze stad het aantal zonnepanelen verdubbelen naar 992. Niet alleen vergroot dit onze energie-onafhankelijkheid, het vermindert ook aanzienlijk de CO²-uitstoot. Tegen eind 2025 zal de installatie van zonnepanelen de uitstoot van Stad Wervik verlagen met maar liefst 132 ton/jaar (waarvan 66/jaar ton op vandaag al is gerealiseerd). Uiteraard leveren de zonnepanelen ook een hoog financieel rendement met een besparing van minstens 40 000 euro/jaar.
Investeringen in groene energie zijn dus ook een ideaal antwoord op de budgettaire uitdagingen die ons worden gesteld.