Architect Huib Hoste

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Wervik bijna vier jaar lang in Duitse handen. Door haar ligging vlak achter het front aan de Ieperboog kreeg de stad het zwaar te verduren. In 1917 werd Wervik nagenoeg volledig ontruimd. Op het eind van de oorlog lag de stad na aanhoudende geallieerde beschietingen in puin. De heropbouw gebeurde onder meer door Huib Hoste, de vooruitstrevende architect die als pionier van het Belgisch modernisme beschouwd wordt en daarmee als één van de belangrijkste Vlaamse bouwmeesters uit het begin van de 20ste eeuw geldt. Hoste was onder meer aan het werk in het zwaar geteisterde gebied Geluwe-Geluveld-Zonnebeke.

 

Nieuwe zakelijkheid

Hoste streefde naar de primaire essentie: ruimte scheppen. Hij stapte af van de vele versieringen en legde onder meer de nadruk op functionele en kubistische architectuur met vlakken en ruimten.

 

Huib Hoste in Wervik

In het centrum kan je verschillende gevels van zijn hand bewonderen. Telkens is er een klein infopaneel aangebracht met een korte beschrijving van de werkzaamheden.

Enkele voorbeelden hiervan zijn onder meer:

  • Nieuwstraat 39: de voormalige ijzerwarenwinkel Vancanneyt. Dit grotendeels gerestaureerde pand, tegenwoordig de creatieve hub en co-working place Atelier Ke, was de eerste toepassing van een betonnen skelet in de winkelbouw in België.
  • Hoek Ooievaarsstraat/Sint-Maartensplein: een voormalige apotheek-drogisterij, nu bistro 'Chez Koen'.
  • Steenakker (nr. 37): de voormalige herberg 'Au Canon', nu lingeriewinkel 'Lingerie Marie'.
  • Molenstraat (nrs. 7-9): herenhuis
  • Groenstraat (nrs. 30-34): verbouwing van een oude lijstgevel.
  • Groenstraat (nr. 36): verbouwing van een 18de-eeuwse woning.
Atelier Ke (Huib Hoste)
Lingerie Marie (Huib Hoste)