Briekenmolen

Briekenmolen

Deze bakstenen stellingmolen uit de 18de eeuw wordt in de volksmond ook wel eens de 'Stenen Molen' wordt genoemd. Sinds 1844 is de Briekenmolen een graan- en oliemolen.

Naar verluidt zou de Briekenmolen gebouwd zijn in 1783 in opdracht van de familie van Elslande. Bijna twee eeuwen was de molen in hun bezit. In 1965 werd hij gekocht door nv Brouwerij van Stacegem. Die baatte in de bijgebouwen een restaurant-dancing uit. In 1979 kwamen de molen en bijgebouwen in bezit van stad Wervik. Het Nationaal Tabaksmuseum opende in 1987 zijn deuren in de bijgebouwen. 

Het interieur van de molen, met onder meer twee koppels pletstenen, drie koppels maalstenen en een haverpletter, is zeker een ommetje waard. Ook uniek zijn de kollergangen. De molen is een beschermd monument.

Kruisekemolen

Kruisekemolen

Deze houten staakmolen uit de 18de eeuw was lange tijd in handen van de familie van Elslande. Sinds 1979 is hij in het bezit van de stad Wervik. De molen, afkomstig van de Lauweberg, zou gebouwd zijn ter vervanging van de molen die vernield werd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het interieur is zeker de moeite waard met onder meer een builmolen (grote trommelzeef), een haverpletter en een korenmolen.

 

Een bezoek aan één van de molens kan ofwel tijdens een van onze open molendagen of op afspraak.

Meer info en reservatie bij onze toeristische dienst: T 056 95 24 25 of toerisme@wervik.be.