Onzichtbaar Landschap

04 juni 202331 augustus 2024
Cover brochure onzichtbaar landschap

24 kunstwerken verspreid over de Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Plaatsen waar ruim 100 jaar geleden gesneuvelden begraven lagen, gewonden verzorgd of tramsporen het front bevoorraadden. Met landschapskunst worden de 'vergeten' locaties terug zichtbaar gemaakt. Zo vind je op Ter Hand 'Himmel!', een kunstwerk in cortenstaal van de hand van Klaas Bullynck. Het brengt de verdwenen Duitse militaire begraafplaats Ehrenfriedhof n°49 in herinnering, die vroeger langsheen de Magerheidstraat gelegen was.

6 thematische fietslussen leiden je langs alle kunstwerken. Ze zijn gebundeld in een handige fietsbrochure met scheurkaartjes, gratis te verkrijgen bij de dienst Toerisme. De ErfgoedApp trakteert je onderweg op interessante info en weetjes rond de kunst en de historische locaties. De app is gratis te downloaden in Google Play (Android) of de Apple Appstore (iOS).

Onzichtbaar landschap

Feestelijke opening

Ontmoet op zondag 4 juni van 14 tot 16.30 uur de makers van deze kunstwerken of ontdek het historische verhaal met een gids. Hier en daar is er ook muzikale omlijsting en de mogelijkheid om met de fiets meerdere kunstwerken te gaan ontdekken. Een volledig overzicht van alle locaties en hun bijhorende programma vind je op www.onzichtbaarlandschap.be.

Gids Geert Delbecque neemt je die dag mee voor een verkenning van het lokale luik van dit artistiek-historisch project (omgeving Ter Hand - Beselare - Zonnebeke). Tijdens deze begeleide fietstocht (+/- 20 km) op een deel van de lus rond de figuur van Walter Stelzer, vertelt hij je meer over de landschapskunst en de verdwenen WOI-sites op het traject.

  • Verzamelen vanaf 13.30 uur aan gc 't Schooltje (Magerheidstraat 66)
  • Vertrek stipt om 14 uur
  • Deelname is gratis maar vooraf inschrijven verplicht! Dat kan via onderstaande knop of aan de balie van de toeristische dienst.

Schrijf je in!

Een initiatief in het kader van het herdenkingsproject 'LANDSCAPES - Feel Flanders Fields'. Project gecoördineerd door het Regionaal Landschap Westhoek, met steun van Westtoer en Toerisme Vlaanderen.