Fietsnetwerk

Met 3.180 kilometer bewegwijzerde fietswegen, via 1.045 knooppunten met elkaar verbonden, is West-Vlaanderen dé Vlaamse fietsprovincie bij uitstek. Sinds 2006 verbindt het knooppuntensysteem de vier toeristische regio's (Leiestreek, Westhoek, Brugse Ommeland en De Kust) met elkaar. Dat resulteert in een samenhangend netwerk van de meest aantrekkelijke en veilige fietswegen die West-Vlaanderen rijk is.

Sindsdien staan niet alleen de West-Vlaamse regio's met elkaar in verbinding, maar is er ook een link met de rest van Vlaanderen, Henegouwen,  Frankrijk en Nederland. Het handige knooppuntensysteem staat zo garant voor zorgeloos fietsplezier, van korte ontspannende tochtjes tot echte kuitenbijters.

Hoe werkt de knooppuntenbewegwijzering?

  • Je fietst van knooppunt naar knooppunt.
  • Het fietsnetwerk is in twee richtingen bewegwijzerd met groen-witte bordjes.
  • Waar twee of meer fietstrajecten elkaar kruisen, ontstaat een fietsknooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiebord met het knooppuntnummer en richtingsaanduidingen naar de eerstvolgende knooppunten. 
  • Tussen de knooppunten wijzen doorverwijzingsbordjes je de weg.
  • Langs de belangrijkste fietsassen, zoals oude spoorwegbeddingen en waterwegen, staan doelenwegwijzers.  Dankzij deze ‘flespalen’ met handwijzers ontdek je leuke dorpjes en pittoreske stadjes, en kom je heel wat leuke bezienswaardigheden en eet- en drinkgelegenheden tegen.
  • Handig aan het systeem is dat je je route op voorhand kunt uitstippelen aan de hand van verschillende kaarten.

Fietsnetwerkkaarten

In totaal zijn er voor West-Vlaanderen 4 fietsnetwerkkaarten (schaal 1/50.000):

  • Leiestreek
  • Westhoek
  • Brugse Ommeland
  • De Kust

Op de kaart krijg je een volledig overzicht van alle tracés met kilometeraanduiding. Zo kun je makkelijk vooraf de lengte van je traject berekenen. Verder vind je op de kaart een waaier aan praktische informatie, zoals interessante bezienswaardigheden, fietsverhuurders en -herstelpunten, leuke cafeetjes, eetadresjes en logies onderweg.

De fietsnetwerkkaarten kosten 10 euro per stuk en zijn te koop aan de balie van onze toeristische dienst.

Wil je in de omgeving van Wervik fietsen, koop dan zeker de kaarten Leiestreek en Westhoek.

Online

Op de website van Westtoer kan je de knooppunten op een digitale kaart consulteren en zelf een route samenstellen. Is je fietslusje klaar? Dan kan je het afdrukken of op je gps-toestel opladen.

Op stap met je smartphone

Met de handige app ‘West-Vlinderen’ kun je op basis van je persoonlijke voorkeuren (afstand/moeilijkheidsgraad, waar en wanneer vertrekken, gaan er kinderen mee of niet, interesses, …) een fietstochtje op maat over het fietsnetwerk laten uittekenen. Je krijgt meteen een lijstje van knooppunten die je moet volgen, aangevuld met zalige adresjes en leuke weetjes voor onderweg. En beantwoordt de suggestie toch niet helemaal aan je verwachtingen? Even schudden met je smartphone en je krijgt een nieuw voorstel!

‘West-Vlinderen’ is gratis beschikbaar voor iPhone en Android