Plastics Recycling Hub

Gepubliceerd op Donderdag 10 februari 2022

Het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) wil Vlaanderen op de kaart zetten als dé recyclagehub voor kunststofhoudend afval. Om dit te realiseren lanceert de speerpuntcluster logistiek, samen met projectpartner VITO en twintig bedrijven, het project ‘Plastics Recycling Hub’.  Galloo Menen is één van de deelnemende bedrijven.

Grensland is Circulair ondersteunt dit project. 

De omschakeling naar een circulaire economie is volop aan de gang. Kunststofhoudend afval vormt een belangrijke stroom voor potentiële recyclageactiviteiten met hoge meerwaarde op economisch en maatschappelijk vlak. Vlaanderen, met een grote aanwezigheid van chemie- en recyclagebedrijven, kan daarbij een prominente rol spelen. De chemiesector en de overheid zetten daartoe volop in op de transitie naar innovatieve, circulaire chemie.

Logistieke uitdagingen

De aanvoer van de te recycleren afvalstromen vormt echter een logistieke uitdaging op verschillende vlakken, gaande van de inzameling, over de voorbehandeling, tot het organiseren van de transporten op een efficiënte en duurzame manier.

In het project worden logistieke modellen en concepten ontwikkeld voor een geïntegreerde en geoptimaliseerde inzameling, voorbehandeling en transport van kunststofhoudend afval. Daarnaast wordt ook nagaan hoe digitalisering ingezet kan worden om deze logistieke ketens transparant te maken en te optimaliseren.

Meer info over het project:  https://vil.be/project/plastics-recycling-hub/