Inzameling wijnkurken i.s.m. Mariënstede

Gepubliceerd op Maandag 12 september 2022

In samenwerking met Mariënstede worden voorafgaand en tijdens de circulaire week wijnkurken ingezameld bij de bedrijven en worden hun medewerkers gevraagd om aan deze collectieve inzameling deel te nemen. Tijdens de circulaire week kunnen deze ingezamelde wijnkurken afgeleverd worden op de site Roussel

Deze wijnkurken worden vervolgens overgedragen aan de vzw Mariënstede waar ze verwerkt worden in recyclageatelier K3

Recyclageatelier K3

In het recyclageatelier willen we boeiende, zinvolle en toegankelijke activiteiten creëren voor iedereen in Mariënstede, met in het bijzonder gebruikers met een grote ondersteuningsvraag. Bij het realiseren van de activiteiten streven we naar verbondenheid met anderen, zodat de activiteit geen geïsoleerd gegeven is.

We willen verbondenheid creëren tussen de gebruikers onderling en met vrijwilligers in Mariënstede, door hen samen te laten werken aan éénzelfde activiteit, in éénzelfde ruimte, met éénzelfde doelstelling.

In het atelier worden 3 recyclageactiviteiten uitgevoerd: Kurken, Koperkabels en houten Kistjes

Kurk:

Reeds vele jaren loopt een duurzaam initiatief om wijn-, champagne- en bierkurken in te zamelen. Al deze kurken worden grondig gesorteerd en vermalen om een nieuw leven te geven als duurzame isolatiemethode in de woningbouw. Voor de verkoop van ons gemalen kurk zijn we aangesloten bij het netwerk Recycork (www.recycork.be)

Ontmantelen van koperkabels:

Om de toegankelijkheid van de activiteit voor vele personen te waarborgen, richten we ons enkel op dunne, vaste koperkabels van 1,5 en 2,5mm. Deze kabels worden ontward, op lengte gesneden en gestript met een kabelpelmachine. Voor het ophalen en het terug leveren van de koper wordt samengewerkt met Galloo te Menen, een lokaal metaalverwerkend bedrijf.

Houten kistjes

Houtbewerking was één van de eerste activiteiten die werd opgestart bij de opstart van Mariënstede in 1985. Er werd gedurende vele jaren kinderstoeltjes, doorhangers, kistjes… gemaakt.

Momenteel maken we enkel nog geschenkkistjes, bierbakjes en wijnkistjes voor onze winkels en op bestelling. We werken steeds met oud palethout die in het atelier wordt geschaafd, verzaagd en geschuurd.

Verpakking is mooi, verpakking is nodig, verpakking is duurzaam, verpakking is hernieuwbaar. Deze woorden maken onze kistjes zo uniek! Wij vragen hierdoor om onze kistjes niet weg te gooien, maar terug te brengen naar onze winkel in Dadizele. Dan kunnen wij het kistje terug opfrissen voor hergebruik.

Mariënstede ontwikkelt op dit ogenblik nieuwe verwerkingsmogelijkheden voor de vermalen kurken samen met een ander bedrijf uit de regio.  Tijdens de “themasessie circulaire economie in de praktijk” zal hierover een pitch worden gegeven.  Op de Circulaire Plaza kan u meer info hierover krijgen en een demo van Mariënstede zien.

De Circulaire Week krijgt de steun van:

sponsorbalk

De Circulaire Week is een initiatief van:

logobalk partners