Grensland is Circulair realiseert partnermatch MLS-Galloo

Gepubliceerd op Maandag 04 oktober 2021

Ons project “Grensland is Circulair” heeft door corona onverwachte hindernissen moeten nemen, maar het staat op één jaar voor de officiële beëindiging (31/10/2022) desalniettemin stevig in de steigers.

We verruimen het draagvlak voor ons project via samenwerking met het Economisch Huis in Oostende en met een aantal bedrijventerreinenverenigingen uit onze Zuid-West-Vlaamse regio. Ze sluiten aan bij meerdere van onze lopende en geplande  acties ! We worden nog een Vlaams referentiepunt, wat we eigenlijk graag willen uitdragen  door de organisatie  van een “week van de circulariteit” in Vlaanderen. Dit zullen we als demo  eerst in ons eigen midden in het voorjaar van 2022 uitrollen. Save the date voor de week van de circulariteit op Grensland Menen-Wervik in maart 2022;

Evenzeer  is het belangrijk om de toppers in de recyclage op ons eigen bedrijventerrein  in de kijker te stellen. Group Galloo is bij uitstek ons voorbeeld voor een circulaire economie en is een wereldspeler voor verregaand hergebruik van materialen en grondstofstromen.

We stellen  hun streefdoel en werking graag voor aan de hand van een concreet voorbeeld.

MLS (Medisch Labo Service) is één van onze bloeiende bedrijven op Grensland. Het bedrijf is toeleverancier van medisch materiaal aan de ganse sector van ziekenhuizen, woon-en zorgcentra, enz … Zowel in binnen- als buitenland.

Corona heeft ons geconfronteerd hoe belangrijk deze schakels zijn in toelevering aan de gezondheidssector.

Ook voor machines bedoeld voor laboratoria in en buiten ziekenhuizen geldt voor de leverancier een terugnameplicht. MLS moet en wil die verantwoordelijkheid opnemen.

Een partij labo-apparatuur was bij hun klanten aan vernieuwing toe en MLS vond via het symbioseplatform van Grensland is Circulair snel een professioneel gecertificeerd antwoord en een ecologische oplossing voor de terugnameplicht. En dit met nagenoeg 100 % gegarandeerd hergebruik op circulaire basis conform Vlaamse Recupel-normen en internationale doelstellingen . De Group Galloo bood het antwoord én dit op het Bedrijventerrein zelf.

 

mls
Drie dergelijke containers van Galloo werden bij MLS ingeladen. Volgestouwd met professionele elektronische apparaten, klaar voor ontmanteling en recyclage.
mls
Ziehier de gelukkige partners die een oplossing vonden voor een partij machines die zullen verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen. (Wilmer Verniers, MLS en zijn medewerkers samen met Herman Wenes, parkmanager voor Grensland is Circulair)
mls
Lossen en verwerking bij Group Galloo
mls
De containers worden gelost bij Galloo, waar al een eerste scheiding plaatsvindt
mls
Sommige fracties zijn sterk gemengd (staal, plastiek, enz..) en worden vershredderd waarna een verdere scheiding van de materialen gebeurt.

Het zeer specifieke en moeilijke werk van ontmanteling kan starten. Later zullen nog fijnere machinale sorteringen volgen (meer daarover later)

Voor meer uitleg over de manier waarop  materiaalstromen uit AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten) gescheiden worden verwijzen wij graag naar de website van Group Galloo:

https://www.galloo.com/nl/professioneel/galloo-koopt-aan/afgedankte-elektrische--elektronische-apparaten

Via  deze verwerking zal zowat 97 % van de afgedankte labo-apparatuur van MLS verwerkt worden tot  nieuwe grondstoffen.

Hebt u ook machines of afvalstromen  die niet meer voor hergebruik in aanmerking komen dan kunnen wij via het project Grensland is Circulair mee helpen zoeken naar ecologische en circulaire oplossingen die voldoen aan wettelijke voorwaarden.  Voor herbruikbare materiaalstromen zoeken we via het project eerst naar hergebruik en upcycling oplossingen..

In een volgend artikel bieden we andere ‘circulaire spelers’ uit onze eigen regio een forum  tot kennismaking.

Voor meer info over de activiteiten van het project Grensland is Circulair en voor interessante tips over circulair ondernemen kan je terecht op de website www.grenslandcirculair.be