Werken aan het spoor en de overwegen

Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, is gestart met vernieuwingswerken aan de spoorlijn L69 (Y Kortrijk-West - Poperinge) en dit tussen de vertakking Kortrijk-West en Wervik. 

Welke werken voert Infrabel uit?

Het gaat hier om het vernieuwen van dwarsliggers en spoorstaven. De overwegen van de Kouterstraat, de Vagevuurstraat en de Prinsenstraat worden volledig vernieuwd. Ze worden uitgerust met een comfortable, onderhoudsvriendelijke en geluiddempende bovenbekleding in rubber.

Wanneer wordt er gewerkt?

De werken zijn op 16 januari gestart in Kortrijk en schuiven elke week wat dichter op richting Wervik. De planning ziet er voorlopig zo uit: 

PeriodeOverweg geslotenOmleiding
18 april - 14 juniKouterstraat
  • van noord naar zuid: via Hoogweg - Ringlaan 
  • van zuid naar noord: via Laagweg - Ringlaan
18 april - 14 juniVagevuurstraat
  • van noord naar zuid: via Hoogweg - Hellestraat / vanaf 15 mei Molenstraat
  • van zuid naar noord: via Laagweg - Ringlaan
15 mei - 1 juliPrinsenstraat Molenstraat
15 mei - 1 juliHellestraat Molenstraat
15 mei - 7 juliOmmegangstraat Molenstraat

Buurtbewoners krijgen op voorhand een brief van Infrabel in de bus. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Infrabel

Wat is de impact op de buurt?

Omdat Infrabel de sporen overdag niet permanent buiten dienst kan stellen en omdat de veiligheid op elk moment verzekerd moet blijven, zijn nachtwerken helaas niet te vermijden.  Deze werken zullen geluidshinder veroorzaken.  Het gaat om een mobiele werf.  Dit betekent dat er niet elke dag op dezelfde plaats en in de hele zone wordt gewerkt.

Wat is de impact op het verkeer?

Om deze werken te kunnen uitvoeren zijn de overwegen afgesloten voor alle verkeer, ook voor voetgangers.  Infrabel zal de betrokken buurtbewoners hiervan tijdig op de hoogte brengen door het versturen van een infobericht.  Er wordt een gepaste wegomleiding voorzien in overleg met het gemeentebestuur en de lokale politie.  

Wat is de impact op de treinreizigers?

Door de werken zullen tijdens bepaalde weekends geen treinen rijden. Tijdens de week mogen de treinen die de werf passeren niet sneller dan 40 km per uur rijden. De NMBS legt daarom extra bussen in. In alle stations tussen Kortrijk en Poperinge hangen extra informatieborden met de aangepaste dienstregeling. 

Bekijk hier hoe Infrabel te werk gaat

Aangemaakt op: 08/03/2017