Begeleide zomerfietstochten in 2019

Gebeten om meer te weten over onze stad en regio? Neem dan zeker deel aan onze begeleide zomerfietstochten! Een ervaren gids neemt je mee op sleeptouw, onderweg houden we meermaals halt en vertelt hij/zij honderduit over het rijke verleden van onze streek. Wedden dat je enkele nieuwe plekjes kennen?

Deze zomer kan je kiezen uit 5 thematische fietsuitstappen. Sommige tochten zijn dagvullend, andere beperken zich tot de namiddag.

Laat je zeker niet remmen: deze tochten staan open voor iedereen, dus zeker niet louter voor specialisten.

De praktische info vind je onder het overzicht van de tochten.

                          Bij deelname aan een fietstocht kun je 1 punt sparen met je UiTPAS!

Woensdag 3 juli - Begeleide fietstocht & wandeling Godtschalckbossen (Zillebeke)

Tijdens dit combitochtje fietsen we langs de Leie en het verwezen kanaal Komen-Ieper naar de Gasthuisbossen (H/T ± 32 km). Het 216 ha grote natuurgebied bestaat uit 8 verschillende bosdomeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. In de middeleeuwen behoorden ze tot de Ieperse ‘gods- & gasthuizen', later het OCMW. Lange tijd bleven ze gesloten voor het publiek tot de provincie West-Vlaanderen ze in 1996 in erfpacht nam en tot een uitgestrekt provinciedomein omvormde. Het Godtschalckbos is één van de deeldomeinen. Natuurgids Martine Desmarets neemt je mee op een boeiende wandeling (+/- 1,5 uur) doorheen dit prachtige bosdomein. Onderweg verneem je heel wat interessante weetjes over de fauna & flora die je tegenkomt. Op de terugweg naar Wervik houden we een korte drankstop.

    • Verzamelen om 13.15 uur. Vertrek om 13.30 uur stipt. Terugkomst omstreeks 17.30 uur.
    • Vertrek aan het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63).
    • Deelname kost € 5,00 p.p. (incl. drankje) en is enkel mogelijk na inschrijving.

Schrijf je in!

Dinsdag 9 juli - Top secret onder de Kemmelberg

Na een fietstocht langs glooiende wegen bezoeken we de commandobunker van Kemmel, ooit één van de meest geheime plaatsen in ons land. Begin de jaren 1950 – in volle Koude Oorlog - werd deze militaire constructie in alle discretie gebouwd op de flank van de Monteberg. Als commandopost voor een internationaal luchtverdedigingssysteem moest hij op een eventuele aanval vanuit het Oosten kunnen anticiperen. Althans dat was het plan… Het bezoek flitst je terug naar de tijd waar Oost en West lijnrecht tegen elkaar stonden en wereldwijde oorlogsdreiging in de lucht hing. Eens de ondergrondse bunker zijn laatste geheimen heeft prijsgegeven, dromen we even weg tussen de Heuvellandse wijnvelden in de omgeving. Uiteraard mét een glaasje van de lokale godendrank…

Begeleiding door gids Andre Carnel.

     • Afstand 35 km
     • start om 13.30 uur aan het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63) in Wervik.
     • Supplement van € 4 voor bezoek aan de Commandobunker.

Schrijf je in!

Dinsdag 6 augustus - Roubaix, de dynamiek van een stad

In de 19de eeuw was het de stad van 1.000 schoorstenen, sinds de jaren ‘70 een ronduit te mijden plek. Maar in de 21ste eeuw ontpopte Roubaix zich tot een aangename, duurzame plek, vol leven. Via voornamelijk groene wegen rijden we langs Halluin, Bondues en Mouvaux tot in Croix, waar we de indrukwekkende modernistische Villa Cavrois bezoeken. Daarna picknicken we in het idyllische park Barbieux en vervolgen onze weg langs de stille getuigen van een groot industrieel verleden: de boomrijke lanen en statige herenhuizen, met als toppunt het majestueuze stadhuis. De terugtocht voert ons via de stedelijke begraafplaats, met zijn vele familiekapellen van textielbaronnen. We fietsen langs het kanaal van Roubaix naar Tourcoing, waar we een blik werpen op het stadhuis, het belfort en de botanische tuin, om dan door de beruchte Bourgognewijk en over Neuville-en-Ferrain naar Menen terug te rijden.

Begeleiding door gids Anaïs Isebaert.

     • Afstand 60 km
     • start om 9.30 uur aan het stadhuis van Menen (Grote Markt 1).
     • Supplement van € 8 voor bezoek aan Villa Cavroix.

Schrijf je in!

Woensdag 14 augustus - Ieper en het Yper Museum

Tijdens deze fietstocht kom je heel wat te weten over de rijke en fascinerende geschiedenis van Ieper. Ditmaal staan we niet stil bij het WOI-verleden van de stad, wel bij de middeleeuwse periode die met de lakennijverheid voorspoed en rijkdom bracht. In het nieuwe Yper Museum duikt het olijke duo Katelyne en haar kater Leon regelmatig op: ze brengen boeiende verhalen en anekdotes over de Kattenstad. Je ontdekt er bovendien een unieke schat aan middeleeuwse insignes. Deze voorlopers van onze emoticons tonen ons religieuze symbolen, allerhande voorwerpen en vaak ook pikante erotische taferelen. Straffe Ieperse madammen kruiden dan weer het verhaal van de recentste eeuwen van de stad.

’s Middags picknicken we in Ieper (voorzie een lunchpakket of opteer voor een snelle hap in de buurt).

Begeleiding door gids Geert Delbecque.

     • Afstand 40 km
     • start om 09.30 uur aan het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63) in Wervik.
     • Supplement van € 7 voor bezoek aan Yper Museum.

Schrijf je in!

Dinsdag 22 augustus - Langs een verwezen kanaal 

Op deze tocht fietsen we richting provinciedomein De Palingbeek. We volgen zoveel mogelijk het tracé van de Oude Vaart Komen-Ieper. We staan stil bij oude restanten van wat een economische slagader voor de streek moest worden. In De Palingbeek bezoeken we de bekende sluis maar ook diverse minder bekende relicten en uiteraard ook de littekens van de Groote Oorlog komen aan bod.

Begeleiding door gids Hans Vandenbroucke.

     • Afstand 40 km
     • Vertrek om 13.30 uur aan het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63).

Schrijf je in!

Praktisch

     • Deelnemen kost 4 euro per persoon voor een namiddagtocht en 7 euro per persoon voor een dagvullende tocht. Een drankje tijdens een stop onderweg en een verzekering bij ISB zijn inbegrepen.
     • Deelnemers aan een dagvullende tocht moeten zelf een picknick voorzien.
     • We verzamelen telkens een kwartier vóór vertrek.
     • Het einde is voorzien tussen 17 en 18 uur.
     • Graag vooraf inschrijven via www.wervik.be/webshop of aan de balie van de toeristische dienst.