Gedenkplaat J.J. Eden

Lt. John Jack Eden, de broer van Sir Antony Eden (in 1955 Brits premier), sneuvelde aan de voet van de Amerikaberg in Kruiseke op 17 oktober 1914. Hij werd doodgeschoten door een Duitse voorhoede tijdens een verkenningsopdracht. In november 1924 werden zijn stoffelijke overschotten overgebracht naar Larch Wood Cemetery (Zillebeke).

Zijn zus Marjorie wou na de oorlog bij zijn graf een houten kruis laten plaatsen. Toen ze vernam dat het graf intussen overgebracht was naar Larch Wood Cemetery, wou ze het kruis laten plaatsen bij de kerk van Kruiseke. Toen bleek dat het gehucht helemaal geen kerk had, volgde een financiële schenking die de aanzet was voor de bouw van een eenvoudige éénbeukige kerkje. Op 19 maart 1929 werd de eerste eucharistieviering opgedragen in het kerkje.

Op 11 november 1998 werd de witstenen gedenkplaat tegen de voorgevel van de H. Hartkerk plechtig onthuld, in aanwezigheid van John Eden (naamgenoot en neef van Lt. John J. Eden) en Clarisa Churchill (weduwe van Sir Anthony Eden, broer van Lt. John Eden; nicht van oud-premier Sir Winston Churchill).