Vaccinatiecentrum Wervik-Menen

Gepubliceerd op vrijdag 15 januari 2021

Na enkele intense weken overleg, plannen en organiseren is het vaccinatiecentrum Menen-Wervik eind deze week (operationeel) klaar om de inwoners van Menen en Wervik te ontvangen voor vaccinaties. De stedelijke evenementenhal Park Ter Walle zal eind deze week startklaar zijn. Medewerkers van de stadsbesturen en standenbouwer Creaplan bouwen op dit moment volop aan de vaccinatiepost van ongeveer 1.200m². “En die samenwerking tussen de beide steden loopt gesmeerd”, zeggen burgemeesters Eddy Lust (Menen) en Youro Casier (Wervik).

Capaciteit

In Park Ter Walle zijn 4 vaccinatielijnen ingericht, waarvan 1 kan worden voorbehouden voor minder mobiele mensen”, zegt schepen Angelique Declercq. In theorie mag je rekenen op 20 vaccins per lijn en per uur. Bij een volledige capaciteit krijgen per uur ongeveer 80 inwoners van Menen en Wervik hun coronaprik. Burgemeester Lust verfijnt: “Menen en Wervik tellen samen 52.000 inwoners. In theorie zou het vaccineren met de beschikbare capaciteit dus heel snel kunnen gebeuren. Maar alles hangt natuurlijk af van de levering van de vaccins. Laat ons vooral hopen dat dit vlot gaat, dan kunnen wij hier hopelijk snel starten en de beschikbare vaccinatielijnen ten volle benutten.”

Om de 4 lijnen tegelijkertijd te bemannen zijn minimum 32 medewerkers nodig: administratieve krachten, medische medewerkers – aangeleverd door de Eerstelijnszone Regio Menen en aangevuld met eigen personeel en een geëngageerd peloton vrijwilligers. “En die zullen we allemaal nodig hebben, want elke dag zullen hier heel wat mensen aan het werk zijn in een ploegensysteem dat maanden aan een stuk zal draaien. Afhankelijk van wie wanneer kan bijspringen, zullen we stap per stap op termijn de nodige plaatsen verder invullen. De personeelsdiensten van Menen en Wervik zijn nu volop aan het bekijken hoe ze deze puzzel kwalitatief kunnen invullen. Samen met de HR-manager zullen ze ervoor zorgen dat het vaccinatiecentrum optimaal kan worden bemand,” aldus burgemeester Youro Casier.

Klaar om proef te draaien

Wie zaal Park Ter Walle binnenwandelt, zal alvast zien dat niks aan het toeval werd overgelaten. De route zal zowel op de grond als op de panelen via codes aangeduid worden. “Het parcours is zo opgebouwd, dat je nergens iemand moet kruisen wanneer je om je vaccin gaat. We zitten hier in een evenementenhal en kunnen dus aanvullend gebruik maken van alle aanwezige faciliteiten. We hebben hier al een aparte personeelsingang, er zijn EHBO-lokalen, we hebben opslagruimtes voor koeling, we hebben ook ruimtes genoeg om het vaccin voor te bereiden, we hebben douches en kleedkamers voor de medewerkers, een ontspanningsruimte voor het personeel en alles is hier perfect toegankelijk voor mindervaliden. Vandaag bouwen we op en eind deze week worden de technieken, elektriciteit, belettering en informatica voorzien. Dat alles zorgt er voor dat het vaccinatiecentrum in een week tijd kan worden ingericht. Nu moeten we de komende weken nog proefdraaien, en dan zijn we klaar”, vult schepen Renaat Vandenbulcke aan.

Uitnodiging om je te laten vaccineren

Het centrum is er voor iedereen uit de postcodes 8930 en 8940. Dat zijn dus Menen, Wervik en deelgemeenten. Binnen de Eerstelijnszone Regio Menen is afgesproken om op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te vaccineren in het vaccinatiecentrum Menen-Wervik. Het vaccineren zal op afspraak gebeuren. Vanaf 18 jaar krijgt iedereen via brief, sms of mail een uitnodiging met daarop een code, datum en uur. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of zelfs verplaatsen naar een andere datum. Om iedereen de kans te geven zich te laten vaccineren, zal het centrum ’s avonds zeker open blijven tot 20:00. “De infrastructuur en het personeel zijn beschikbaar. Samen met onze inwoners hopen we mee op een vlotte toelevering van voldoende vaccins, zodat we deze intense periode kunnen afsluiten. Daarvoor rekenen we ook op de medewerking van al onze inwoners van Menen en Wervik”, aldus burgemeesters Lust en Casier.