Vaccinatie

Gepubliceerd op dinsdag 12 januari 2021

De vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is al enkele weken bezig. Tegen ten laatste het begin van de herfst zou iedereen die dit wil ingeënt zijn. Het is trouwens belangrijk dat je je laat vaccineren. Voor jezelf én voor elkaar. Zo verslaan we samen het coronavirus.

Eigen keuze

Je laten vaccineren is gratis en doe je vrijwillig. Hoe meer mensen zich laten inenten, hoe beter we kunnen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. We beschermen zo de meest kwetsbaren en verminderen de druk op de zorg. Zo zullen we stapje voor stapje meer vrijheid terugkrijgen.

Wanneer vaccineren?

Intussen zijn in de meeste woonzorgcentra de bewoners en medewerkers gevaccineerd.

  • Vanaf februari start de vaccinatie van het personeel in ziekenhuizen en andere instellingen. Ook de mensen van de eerstelijnszorg (bijv. huisartsen) komen aan bod.
  • Vanaf maart kunnen de 65-plussers en de risicopatiënten geprikt worden
  •  Vanaf april de essentiële beroepen
  • In juni wordt de vaccinatiecampagne van de brede bevolking opgestart.

Let wel: de timing kan veranderen mocht België sneller vaccins krijgen van Europa.

Waar vaccineren?

We zullen bijna allemaal naar een vaccinatiecentrum in de buurt moeten gaan. De Vlaamse overheid bekijkt samen met de lokale besturen en de zorgraden van de eerstelijnszones waar de vaccinatiecentra kunnen komen. Vanaf we meer info hebben, informeren we jullie via onze website, sociale media en andere communicatiekanalen.  

Veilig vaccin

De gebruikte coronavaccins zijn uitgebreid getest én goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA). Sommige mensen kunnen wel last hebben van milde bijwerkingen zoals hoofdpijn, spierpijn, pijn op de plek van de prik of lichte koorts. Deze klachten verdwijnen na een paar dagen. De veiligheid van het vaccin wordt alvast heel goed in de gaten gehouden.

Meer info over de vaccinatiestrategie? Surf naar laatjevaccineren.be