Het 36 hectare grote recreatie-domein De Balokken vormt de ideale plaats om te onthaasten. Het zit tussen de nieuwe en de oude Leie geklemd. Het ontstond bij de rechttrekking van een Leiemeander begin de jaren 1990, toen de rivier voor grotere schepen bevaarbaar werd gemaakt.

Verrassend veelzijdig
De Balokken is een jong park in volle ontwikkeling waar je van een bijzondere rijke fauna en flora kunt genieten. Graslanden, loofbomen en een rietveld, gecombineerd met wandelpaden en zithoekjes, maken van het eiland een charmante plek om even tot rust te komen. In de moeraszone (4,5 hectare) met houten vlonderpad waan je je in een groot natuurgebied, ver weg van de stad maar toch dichtbij. Zeldzame diersoorten als de kamsalamander vonden er al hun onderkomen, een bewijs dat de natuur hier volop haar gang kan gaan.

In 2014 kon de parkbeheerder - het Vlaamse Agentschap voor Natuur en Bos - de resterende gronden op het eiland verwerven, waardoor het park kon groeien tot ruim 30 hectare, met onder meer een nieuwe hondenspeelweide, een picknickzone, een kinderspeelbos en een kunstzinnige vogelobservatiehut die je een unieke blik geeft op de afgesloten Leiemeersen.

Ook de pleziervaart heeft zijn eigen stek op het eiland, met een kleine passantenjachthaven met een slipway en diverse aanmeermogelijkheden (onder meer voor snelvaart).

Nagenieten van een bezoek aan het eiland kan in cafetaria De Balokken, met een mooi zonneterras, een fietsenstalling met laadpunt voor e-bikes, parkeermogelijkheden en sanitaire voorzieningen.

Wie maar niet genoeg krijgt van deze bijzondere plek, kan er zelfs blijven overnachten: in een van de knusse trekkershutjes of op het kleinschalige kampeerautoterrein. Overnachten in een tent is niet toegelaten op De Balokken.

Bereikbaarheid

  • Te voet en met de fiets

Het eiland De Balokken is bereikbaar via de rode fietsers- en voetgangersbrug over de Leie (aan de achterkant van het Nationaal Tabaksmuseum - Koestraat 63). Fietsknooppunt 12 (Leiestreek - Westhoek) ligt vlakbij.

  • Met de auto

Met de wagen rijd je het recreatiedomein binnen via de Balokkenbrug aan de Parkbegraafplaats (op het einde van de Hansbekestraat). Je kunt hier parkeren, of op de parking nabij de hondenspeelweide en picknickzone (langsheen het jaagpad), of bij de cafetaria. Een andere optie zijn de parkeerplaatsen bij het Nationaal Tabaksmuseum (Koestraat 63).

Jan & Inge Michiel-De Fré, De Balokken 3, Wervik - T 0496 77 87 08 - debalokken@gmail.com

  • Jachthaven

Johan Desmet (havenmeester/penningmeester Yacht Club Wervik vzw) - T 0476 22 03 38 - balokken@skynet.be