Funeraire nocturnes (3 & 24.06.22)

03 juni 202224 juni 2022
Begraafplaats

Begraafplaatsen zijn bijzondere plekken. Ze brengen ons naar de essentie van ons bestaan. Ze zetten ons aan tot het stellen van vragen over de zin van leven en over onze manieren van afscheid nemen en herdenken. 

In volle coronatijd werkten de heemkundigen/gidsen Bernard Delvoye en Dirk Decuypere elk een nieuwe publicatie uit rond respectievelijk de begraafplaats van Wervik en Geluwe. Met de folders kan je er een boeiende wandeling maken. Je leert o.m. iets over de geschiedenis van de begraafplaats en de voornaamste symbolen die je op de graven aantreft. De meeste aandacht gaat evenwel naar enkele markante figuren die er begraven liggen en gebeurtenissen die ermee verband houden. De verhalen die Bernard en Dirk neerpenden zijn het resultaat van vele jaren opzoekingswerk en talloze gesprekken. Ze werden in enkele lijnen gesynthetiseerd en thematisch gegroepeerd. Komen onder meer aan bod: politici, ondernemers/industriëlen, adel, arbeidersbeweging, clerus, Vlaamse ontvoogding, oorlog, kunstenaars en bouwers, … Een alfabetische en een genummerde lijst van de betreurden, samen met een overzichtelijke kaart van de begraafplaats, maakt de zoektocht naar de bewuste graven heel eenvoudig.

Bella Donna

De lancering van de publicaties diende door de pandemie enkele keren uitgesteld te worden maar nu is het eindelijk zover… Beide worden met een sfeervolle, intieme nocturne voorgesteld. De initiatiefnemers, Bernard en Dirk, brengen enkele verhalen uit de folder die afgewisseld worden met passende muziek. In Wervik brengt de Geluwse band 'Bergen' enkele instrumentale nummers. In Geluwe zorgt het Oostduinkerkse koor ‘Bella Donna’ dan weer voor een a capella set. Beide groepen waren eerder al te gast op Reveilconcerten in Watou en Koksijde. De deelnemers krijgen na de nocturne in primeur een gratis exemplaar van de nieuwe folder mee naar huis.  

Na de voorstelling zijn beide folders voor slechts € 2/stuk te koop zijn bij de toeristische dienst (Koestraat 63), die aan de uitwerking van dit project meewerkte.

Praktisch:

  • Wanneer?

    • Vrijdag 3 juni op de begraafplaats in Wervik (Komenstraat)
    • Vrijdag 24 juni op de begraafplaats in Geluwe (Kerkhofstraat)

Onthaal telkens vanaf 19u30. Beide nocturnes starten stipt om 20 uur.

  • Deelnameprijs: € 8 (incl. gratis exemplaar van de gloednieuwe folder)

Inschrijven is verplicht en kan via onderstaande knop.

Opgelet: het aantal deelnemers is om praktische redenen beperkt tot max. 50 personen.

Koop je tickets!