Samen Veerkrachtig

samenveerkrachtig

Versterk je veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober vindt de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Gedurende tien dagen zetten we samen in op het verhogen van onze veerkracht. Want veerkracht is meer dan ooit overal nodig. Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar immers serieus op zijn kop gezet. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. Het coronavirus heeft niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen is de veerkracht van mensen cruciaal.

Wat is ‘veer-kracht’? 

Het leven zit vol uitdagingen, kleine en grote. Er komt dagelijks heel wat emoties op ons af. En dat kan veel van je vragen. Hoe komt het dat sommigen met die uitdagingen en druk beter omgaan dan anderen? Dat ligt aan je veerkracht. Jouw veerkracht bepaalt in hoeverre jij je kan aanpassen aan stress en tegenslag. Maar goed nieuws want zoals je een spier traint, kan je ook je veerkracht trainen.

Samen veerkrachtig

De rode draad voor de 10-daagse – Samen veerkrachtig – werd niet zomaar gekozen. Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht. Veerkracht hebben we nodig om na een mentale tik er opnieuw tegenaan te kunnen. De steun van vrienden, familie, collega’s, buren… helpen ons er vaak weer bovenop. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen voor mensen wanneer de veerkracht in het gedrang komt.

Geluk zit in een klein driehoekje

Zou het niet fijn zijn als we allemaal wat gelukkiger werden? Met die vraag in het achterhoofd verzamelde het Vlaams Instituut Gezond Leven met hulp van een groep topexperten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk. De opgedane kennis brachten ze samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek. Dit educatieve model wil Vlamingen helpen om aan hun mentaal welbevinden te werken. De geluksdriehoek toont de 3 bouwblokken van geluk en is bewust uit balans gebracht met een oranje bol die tegenslag symboliseert. Perfect geluk bestaat immers niet. Het gloednieuwe model krijgt ook online een plaats: op www.geluksdriehoek.be staan praktische tips, filmpjes, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen over verschillende geluksgerelateerde thema’s, waaronder ook veerkracht.  En la st but not least: er is o ok een geluksmaat. Dat is een test die die je meer vertelt over hoe het gesteld is met jouw geluk.

Kzitermee.be

Wil jij je veerkracht versterken? Ben je op zoek naar hulp, voor jezelf of voor iemand die je kent? De website Kzitermee.be biedt antwoord!

Corona heeft een enorme impact op ons allen, en stelt ons mentaal welbevinden danig op de proef. We hebben vaker stress, voelen ons eenzamer, angstiger en hebben minder sociale contacten. Zowel kinderen, jongeren als volwassenen krijgen ermee te mak en.
Zit je met iets, heb je een vraag, zoek je hulp, wil je jouw veerkracht versterken of iemand anders helpen? Neem dan zeker eens een kijkje op de gloednieuwe website www.kzitermee.be. Je vindt er instanties die je zowel fysiek, maar ook via chat, telefoon of mail kan bereiken. Ook organisaties die dichtbij in de regio Zuid-West-Vlaanderen te vinden zijn, krijgen er hun plaats. Afhankelijk van jouw vraag kom je bij de juiste organisatie terecht.

De website is een initiatief van Logo Leieland i.s.m. de steden en gemeenten uit de regio Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen.
www.kzitermee.be

jongeren

Veerkracht bij jongeren

Je goed in je vel voelen is belangrijk. Voor iedereen, zeker ook voor jongeren. De beste tips voor jongeren werden verzameld op www.noknok.be. 12 tot 16-jarigen kunnen er hun veerkracht versterken aan de hand van tips, opdrachten en wetenschappelijk onderbouwde informatie. Of doe de nieuwe zelftest!
4 knaltips
Op de website kunnen jongeren van alles bijleren, op eigen houtje. De beschermende factoren voor de geestelijke gezondheid werden gebundeld in 4 knaltips: Ik (k)en mezelf, Mijn grenzen, Reken op anderen en Tijd voor mezelf. Daarnaast geven de verschillende NokNok-personages tips over thema’s die aansluiten op de leefwereld van jongeren.

Veerkrachttest en interactieve oefeningen
Jongeren kunnen op het platform ook effectief vaardigheden inoefenen om zich goed in hun vel te voelen. Om hen hierin te begeleiden en persoonlijk advies te geven, is er de veerkrachttest op NokNok. Na het invullen van de test krijgen jongeren feedback en persoonlijke tips. Met meer dan 20 interactieve oefeningen kunnen ze ook meteen aan de slag om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen, positiever in het leven te staan of gezonder te ontspannen.

Spelenderwijs sterker worden
Het platform gebruikt spelelementen om jongeren te motiveren en sterker te maken. Zo kunnen ze hun creatiefste zelf bovenhalen in hun eigen NokNok-kamer. Hoe meer vooruitgang ze boeken, hoe meer mogelijkheden er verschijnen.

Interesse? Neem zeker eens een kijkje op www.noknok.be