Ook buiten beleef je meer #blijfsporten

Hoe mooi stond het nog in de vorige Waarheen: “De start van de lente is voor veel sporters het moment om opnieuw naar buiten te trekken. De eerste zonnestralen geven ons energie om opnieuw te gaan wandelen, lopen, fietsen, …. Heel wat verenigingen plannen in die periode dan ook een buitensportevenement.”.  We schreven het stukje begin maart…

Ondertussen leven we in een andere realiteit. Het coronavirus beperkt al wekenlang ons doen en handelen. Evenementen werden of worden geannuleerd.  Mei als dé buitensportmaand bij uitstek, het valt af te wachten…? Bij het ter perse gaan van deze Waarheen zijn alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, ongeacht hun omvang, nog steeds uitdrukkelijk verboden.

Maar … dit betekent niet dat we niet meer mogen bewegen of sporten J. De nationale veiligheidsraad laat fysieke activiteit toe en beveelt het zelfs aan. Wat buiten sporten betreft blijft alles wel beperkt tot lopen, wandelen en/ of fietsen (individueel, met het gezin of met één (altijd dezelfde) vriend). Volg zeker de richtlijnen van de campagne #blijfsporten:

Richtlijnen #blijfsporten:

  1. Als je nu pas begint met sporten of bewegen, bouw het dan heel langzaam op.
  2. Beweeg, train of sport, maar kalm aan: niet intensief en niet te lang aan één stuk.
  3. Doe je normaal duurinspanningen? Kies dan nu voor intervalactiviteiten.
  4. Oefen wanneer het kan in de open lucht (buiten, tuin, koer, balkon…).
  5. Binnen sporten of bewegen is nog altijd veel beter dan niet bewegen.
  6. Sport nu bij voorkeur in je eentje (of beperk je tot je huisgenoten of 1 niet-huisgenoot).
  7. Kom je tijdens het sporten in de buurt van anderen, hou dan anderhalve meter afstand en doe geen high fives of handshakes.
  8. Doe niets samen in de marge van je sportactiviteit: niet samen met de auto naar de sportactiviteit, niet samen omkleden, …
  9. Raak alleen je eigen materiaal aan: gebruik je eigen drinkbus en handdoek, maar ook alleen persoonlijk sportmateriaal als een pallet, racket, bal, fiets, step, …
  10. Sport niet als je ziek bent, ook niet individueel. Onthoud ook dat je na koorts niet meteen weer mag sporten, maar nog evenveel dagen moet rusten als dat je koorts hebt gehad. Na  bv. 3 dagen koorts begin je dus pas op dag 7 weer te sporten.

Tips: neem ook eens een kijkje op  www.blijfsporten.be

De buitensportevenementen? We namen toch contact met enkele #sportersbelevenmeer-ambassadeurs uit onze stad. Wij zetten hun buitensport - ook in volle coronacrisis - toch even in de kijker.

Interviews