Energietips

Gepubliceerd op Vrijdag 14 oktober 2022

Energietips

De stijgende energieprijzen doen ons bewuster omgaan met energie. De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Onderstaand geven we enkele eenvoudige tips waarmee je zelf iets kunt doen om je energie verbruik te laten dalen. Alle kleine beetjes helpen, probeer de tips uit ze kosten slechts een kleine moeite.

Sluimerverbruik

Wist je dat wanneer je je gsm-oplader in het stopcontact laat zitten, deze constant stroom blijft verbruiken? Ook als je mobiel niet aan het opladen is. Haal hem er dus uit zodra je mobiel vol is. Laat ook de oplader van je laptop niet constant in het stopcontact.

Vermijd sluimerverbruik bij je huishoudtoestellen. De televisie en muziekinstallatie hoeven constant op stand-by te staan.

Besparen in de keuken

Stel de temperatuur van je koelkast in op 6°C. Reken voor elke graad kouder een extra verbruik van 5%. De ideale temperatuur voor je diepvriezer is -18°C. Heb je het liever nog kouder? Elke graad lager staat gelijk aan 5% extra verbruik.

Haalde je een ingevroren portie soep of spaghettisaus uit de diepvries? Laat hem in de koelkast ontdooien, zo helpt het de koelkast koel te houden.

Kook met deksels op je kookpotten, zo hou je de warmte vast en warmt het sneller op. Kook je op een elektrisch vuur? Zet de elektrische kookplaat tijdig uit. De kookplaat blijft nog even op temperatuur.

De was en de plas

Een volle wasmachine verbruikt minder energie dan 2 halfvolle. Wacht tot dus beter tot de wasmand helemaal vol is. Hetzelfde geldt voor de vaatwas, wacht hier ook tot deze volledig gevuld is.

De droogkast is één van de grootste energieverslinders in een gezin. Bekijk de mogelijkheid om je was bij mooi weer op een rek buiten of in garage, badkamer… te drogen. Gebruik je deze toch voor meerdere beurten, plan deze dan na elkaar het opwarmen van de droogkast kost namelijk veel energie wanneer je meerder beurten na elkaar plant is dit minder daar de opwarming reeds gebeurd is.

Waar brandt de lamp

Hopelijk niet overal in huis. Denk eraan dat je de lichten dooft wanneer je een kamer verlaat. Het licht in de keuken hoeft niet te branden als je in de eetkamer zit te eten. Doof lichten die onnodig branden.

Vervang lampen door ledlampen of spaarlampen. Gloeilampen zetten slechts 10% van de verbruikte energie om in licht de rest is warmte. Bij ledlampen is dit telkens 50%.

Profiteer optimaal van het daglicht, dit is gratis! Laat de gordijnen open en geniet van het zonlicht en de warmte die de zon ons geeft.

Dikke truien en de verwarming een graadje lager

Probeer de verwarming in huis op een constante temperatuur te houden. Telkens het volledige huis terug opwarmen kost meer energie dan een constante temperatuur behouden. Ideaal is 19 graden dat is met een warme trui best haalbaar. Wanneer je in beweging bent is een graadje lager ook prima te doen.

Dag-en nachttarief

Geniet je van een dag- en nachttarief? Dan kan het interessant zijn om bepaalde huishoudelijke taken te plannen in het tijdsbestek waar het goedkopere nachttarief geldt. Het nachttarief geldt in Wervik van 21u tem 6u op weekdagen en in het weekend.

Kleine energiebesparingen en energiezuinig wonen

Bij de aankoop van nieuwe huishoudtoestellen hou je best rekening met het energieverbruik van deze apparaten. Thermostaatkranen, spaardouchekop, gebruik van een stekkerdoos…

Een goeie dakisolatie heeft zeker effect op de energiefactuur. Gevel en vloerisolatie idem. Dit zijn investeringen die wat meer kosten maar zich op langere termijn terugbetalen. In sommige gevallen zijn hier premies voor. Meer info hierover via: https://www.wervik.be/dienst/premies-en-subsidies