Jef, Werviks flandrien

In 1923 begon hij zijn wielerloopbaan. Weldra was de Wervikaan de schrik van het gewest. Noord-Frankrijk met zijn vele koersen lokte de jonge renner en algauw haalde hij een reeks zegepalmen binnen. Met de ploeg van de zopas gestichte veloklub Vlug en Vrij Wervik behaalde hij in Langemark als junior zijn eerste zege.

Jef was een zwaar gebouwde en breed geschouderde renner. Kracht had hij te koop, de sprint bezat hij niet, maar zijn weerstandsvermogen en klimmerscapaciteiten zouden hem naar de roem voeren. Voor zijn soldatentijd in 1928 won hij Parijs-Arras (alle categorieën). Als onafhankelijk won hij de Ronde van Vlaanderen. Dit betekende iets in zijn tijd.

In 1929 werd hij beroepsrenner. Onmiddellijk nam hij een plaats in bij de vedetten. Hij won hetzelfde jaar Parijs-Longuy, de Grote Prijs van de Stad Wervik, eindigde derde in Bordeaux-Parijs en derde in de Omloop van Champagne. Als debutant werd hij de openbaring van de Ronde van Frankrijk.

Op 22-jarige leeftijd werd hij voor het merk Lucifer in de Ronde geselecteerd. In zijn vier deelnames aan de Ronde van Frankrijk zou hij tweemaal als tweede eindigen, eenmaal als vierde en eenmaal achtste. Boze tongen beweren dat Jef de Tour had verkocht; volgens vele van zijn vrienden en ploegmaats ten onrechte echter.

Een groot kapittel in zijn wielerleven beslaat de Ronde van Italië. Wat nooit een vreemd renner had kunnen verwezelijken, bewerkstelligde Jef. In 1932 kwam Demuysere tweede na Pesenti aan. In 1933 zou hij die prachttoer herhalen en weerom tweede eindigen. Samengevat reed Jef Demuysere in zeven jaar vier Ronden van Frankrijk en vier Ronden van Italië uit.

Andere glansprestaties waren: 3de in Bordeaux-Parijs, 2de in de Grote prijs van Wolber, 2de in Parijs-Brussel, de overwinning in het cyclocross-kampioenschap van België, 2de Omloop van Parijs, 1ste tijdens de eerste rit en 2de in de tweede rit van de Ronde van Catalonië.

Zijn mooiste overwinning blijft Milaan-Sanremo in 1934. Tot in 1934 wonnen alleen Vanhauwaert en Defraeye deze lenteklassieker. Die Milaan-Sanremo werd aan een gemiddelde van 33km per uur gereden. In die jaren was dat een geweldige prestatie. In 1935 zette hij een punt achter zijn wielerloopbaan met een overwinning in het cyclocross-kampioenschap van West-Vlaanderen en het criterium van Poperinge.

Na zijn loopbaan begon hij een fietsenzaak in Wervik, verhuurde hij gedurende enkele seizoenen fietsen in De Panne. In 1945 verhuisde hij naar Antwerpen waar hij een prachtige zaak voor fietsen en bromfietsen exploiteerde. In 1969 overleed Jef Demuysere.

Dit boekje, uitgegeven naar aanleiding van de tentoonstelling "Jef, Werviks Flandrien" in het kader van het Jef Demuyserejaar 2007, vertelt het verhaal van onze Wervikse wielerheld.

Kostprijs?

10 euro

Speiestraat 16
8940
Wervik
056 95 24 17
nu gesloten
Alles weergeven