Cahier 2010: 1914-1918 in Wervik en Geluwe

In 2009 ging een wetenschappelijk medewerkster aan de slag met het WO I-archief van Wervik en Geluwe. Het resultaat was een overzichtelijke inventaris tot op stukniveau van het oorlogsarchief van onze stad. Ons doel met deze inventaris bestond erin om wetenschappelijke medewerkers, heemkundigen, studenten, ... actief met dit archief te laten werken. 

De “werkgroep WO I uit Wervik en Geluwe” is niet bij de pakken blijven zitten en startte eind 2009 zelf met de uitgave van een aantal cahiers rond het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in Wervik en Geluwe.

Aan de hand van tal van documenten uit het archief vertellen ze het verhaal over de permanente Duitse militaire aanwezigheid, het verhaal van de Wervikanen en Geluwnaren en de vlucht & evacuatie van duizenden inwoners.

Voor het eerste cahier, spitsen specialisten zoals Roger V. Verbeke, Dirk Decuypere, Raoul Masschelein en André De Cooman zich voornamelijk toe op het Duitse militaire verhaal. Wervik en Geluwe hebben als 'Duitse gemeenten' net achter het front een eigen verhaal te vertellen. Duitse militairen werden in grote getale aangevoerd vanuit het Duitse Rijk en verbleven soms enkele maanden in onze gemeenten. Zij lieten hier het leven of keerden met hun verhaal terug naar huis.

Het eerste cahier is een boeiende aaneenschakeling van feiten en verhalen, ondersteund met tal van foto’s en kaarten uit het rijke WO I-archief van Wervik en Geluwe.

Kostprijs?

10 euro

Speiestraat 16
8940
Wervik
056 95 24 17
nu gesloten
Alles weergeven