Wervik Nu

Wervik-Geluwe is in alle betekenissen een grenzeloos verrassende stad waar je van de ene verbazing in de andere valt.

Het is er aangenaam vertoeven.  Gedurende de laatste jaren werden er dan ook een aantal nieuwe verkavelingen gerealiseerd, waardoor het inwonersaantal gestaag toeneemt.  Momenteel zijn er ca 18.500 inwoners.

Wervik is werkelijk een grensstad.  Vanuit het centrum doe je er slechts enkele minuten over om via de Leiebrug zusterstad Wervicq-Sud en bijgevolg ook Frankrijk binnen te wandelen.  In een mum van tijd bereik je met de wagen of met het openbaar vervoer één van Frankrijks grootste steden, namelijk Lille (Rijsel).  Wervik bevindt zich tevens op de grens met Wallonië.  De stad maakt deel uit van de Leiestreek, maar behoort ook tot de Westhoek.

Steden als Kortrijk, Ieper en Roeselare zijn vlot bereikbaar, te meer daar er zich in Wervik ook een treinstation bevindt.

In het stadscentrum zijn er talrijke handels- en dienstenvoorzieningen aanwezig.    Er is een bloeiende handelsas waar je voor het merendeel van je aankopen terecht kunt.   De vele cafe's, tearooms en restaurants zorgen voor de nodige gezelligheid.   Bij mooi weer is het er aangenaam vertoeven op de leuke terrasjes.

Belangrijke toeristische troef is ongetwijfeld de Leieomgeving.  De vele wandelaars en fietsers kunnen er genieten van deze rivier met het vele vracht- en recreatief vervoer.  Naast de Leie merk je onder meer het recreatiedomein Oosthove, de monumentale Sint-Medarduskerk en het Nationaal Tabaksmuseum op.  Het alomvermaarde museum, recentelijk nog grondig vernieuwd en heringericht, is zeker een bezoekje waard.  Een gedeelte van het museum situeert zich in de Briekenmolen.  Op de site vind je verder nog de retroherberg 'In Den Grooten Moriaen' terug waar je binnen of op het aangename terras kunt genieten van één van de vele lokale specialiteiten, zoals o.m. het befaamde Moriaenbier (enkel te verkrijgen in deze herberg).  Naast het museum kan je terecht in het Erfgoedcentrum De Briekenmolen, 'the place to be' voor archiefbezoekers en genealogen.

Via de rode voetgangersbrug of de brug aan het uiteinde van de Hansbekestraat bereik je het eiland De Balokken, een groot recreatie- en natuurdomein, tot stand gekomen na de rechttrekking van de Leie.  Het is een waar paradijs voor natuur- en wandelliefhebbers, waar je echt tot rust kunt komen. Ook op toeristisch gebied hebben de Balokken wel het één en ander te bieden: een jachthaven, een kampeerautoterrein, 2 trekkershutjes en een cafetaria met een uitgebreid terras en de nodige sanitaire voorzieningen voor de recreanten.

In Wervik zijn er bijzonder veel sportvoorzieningen aanwezig, zoals onder meer het zwembad Ter Leie op het domein Oosthove en de sporthal De Pionier met talrijke voetbalvelden en een ultramoderne atletiekpiste.

Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in het gemeenschapscentrum Forum of in de bibliotheek in de Duivenstraat.

Ook in de deelgemeente Geluwe kom je werkelijk niets tekort.  Door de zeer goede ligging tussen Menen en Ieper is er veel doorgaand verkeer, waardoor er een bloeiend handelsleven is.  Het cultureel en sportief aanbod is zeer gevarieerd.  Het sport- en cultuurcentrum Ter Linde, het gemeenschapscentrum De Gaper en de Geluwse bibliotheek worden druk bezocht.  Er bestaan momenteel zeer concrete plannen om in de Wervikstraat nabij de voetbalterreinen van KSK Geluwe een grote vrijetijdssite te realiseren met aandacht voor cultuur, sport, jeugd, bibliotheek en kunstonderwijs.  Het landelijk karakter van Geluwe nodigt uit voor vele mooie fietstochten en wandelingen, onder meer langs het bekende Brigandpad, dat verwijst naar het Boerenkrijgverleden van het gehucht Ter Hand.

Het Wervikse gehucht Kruiseke heeft een sterke link met de Eerste Wereldoorlog.  Aan de Heilig Hartkerk herinnert een gedenkplaat aan het feit dat luitenant John Eden er gesneuveld is tijdens de Eerste Wereldoorlog.  John Eden was de broer van de latere Britse premier Sir Anthony Eden.  Deze familie was tevens verwant met deze van Sir Winston Churchill. Ook in Kruiseke bestaan er zeer concrete plannen om een ontmoetingscentrum op te richten.