Zieke bomen langs de Leie worden vervangen

Gepubliceerd op donderdag 13 januari 2022

Vanaf half januari 2022 verwijdert De Vlaamse Waterweg nv, met goedkeuring van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en de betrokken steden en gemeenten, een aantal zieke bomen langs de Leie. Voor iedere boom die wordt gekapt, zal een nieuwe in de plaats komen.
De aannemer zal verschillende zones aanpakken tussen Deinze en Wervik. De meerderheid van de zieke bomen bevinden zich tussen Deinze en Wielsbeke, waar 190 olmen langs de Leie vervangen moeten worden. In totaal worden 245 bomen gekapt.

Nieuwe bomen
De bomen die verwijderd zullen worden, zijn gemarkeerd met een rood teken. Afhankelijk van de boomsoort gaat het over de olmenziekte, essenziekte of een andere ziekte. Deze ziekten wordt veroorzaakt door een schimmel die maakt dat de boom uiteindelijk afsterft. Hierdoor vormen ze een gevaar voor de veiligheid van onder meer jaagpadgebruikers. De schimmel wordt ook overgedragen via de wortels naar naburige bomen. Zo worden ook de gezonde bomen aangetast. In plaats van de gekapte bomen komen nieuwe bomen, meestal olmen van een meer resistente soort waardoor de kans heel klein is dat ze opnieuw ziek worden. Andere boomsoorten die aangeplant zullen worden, zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.

Toegankelijkheid tijdens de werken
Tijdens de werken blijft het jaagpad steeds toegankelijk. Er kan echter een lokale versmalling voorkomen omwille van de veiligheid.