Thuisverpleegkundigen: Ronny en Justine Vanbiervliet

Gepubliceerd op Woensdag 20 oktober 2021

Wie zijn jullie?
Ik ben Ronny Vanbiervliet en ik ben in 1957 geboren. In 1979 behaalde ik het diploma van gegradueerde ziekenhuisverpleger (toen A1 genoemd). In 1987 ben ik gestart als zelfstandige, eerst als vervanger en wat later had ik zelf vervanging nodig. Ik heb het geluk dat mijn dochter Justine voortaan meehelpt en de zaak overneemt. Zij heeft eerst enkele jaren in het ziekenhuis gewerkt maar zet nu vol enthousiasme de stap naar de thuisverpleging.
Hoe ziet jullie dag als thuisverpleger er uit? 
Het is een druk beroep van s 'morgens vroeg tot aan de middag en dan vanaf de vooravond tot ‘s avonds. Ons werk is meestal een vervolg op een ziekenhuisopname van een patiënt. De thuisverpleging is goed bij de bevolking ingeburgerd, zeker door de vergrijzing van de bevolking. De patiënt kan nu thuis zijn verzorging krijgen zonder gehospitaliseerd te zijn of opgenomen te worden in een woonzorgcentrum. De verzorging die we bieden is allesomvattend: geven van inspuitingen, verzorgen van wonden, geven van bad en douche, …
De thuisverpleging ook wordt alsmaar specifieker: we begeleiden patiënten met diabetes, kanker, palliatief, met infuus, ...
Wat is het tofste aan jullie job? 
Het geeft een enorme voldoening als je mensen kunt helpen. Meestal zijn ze je ook heel dankbaar. Flexibiliteit is onze troef.
Wat is minder tof aan jullie job? 
Ons beroep vraagt ook een hele hoop administratie. Vroeger was dat op papier, nu is het digitaal.
Hoe hebben jullie corona ervaren? 
Corona is voor iedereen een echte ramp geweest met een grote impact zowel voor ons als individu als voor het team. Het was voor iedereen de eerste keer dat we in contact kwamen met een pandemie. In het begin was het een zoektocht, want er waren geen middelen voorhanden (weinig tot geen mondmaskers en ontsmettingsmiddel). We moesten voorzichtig handelen. Het beterde toen de overheid maatregelen en voorschriften voorop stelde. Er heerste angst. Wij moesten vooral zorgen zelf niet besmet te geraken omdat we anders verplicht waren in quarantaine te gaan. Gelukkig kwamen dan de vaccinaties.
Wat zijn jullie 3 favoriete adresjes in Wervik? 
- De waterkant om eens lekker te eten met het gezin. Het is er gezellig en de uitbaters zijn heel vriendelijk.
- Epoisses omdat we ook erg kunnen genieten van een kaasplank die we afhalen bij hen. 
- De Leieboorden en landelijke wegen: om te ontspannen hou ik van rust en soms gaan we wandelen langs kalme landelijke wegen en de Leieboorden.