Oxfam Wereldwinkel Wervik: 12 jaar jong

Op 12 oktober verwelkomen de vele vrijwilligers je alvast tijdens de opendeurdag als afsluiter van de Week van de Fairtrade. Wij gingen al eens langs om te luisteren!

" We bestaan dit jaar 12 jaar en de helft van onze vrijwilligers draait al mee van in het begin”, vertellen An Maes, Hannelore Verbrugge, Nele Leroy, Ellen Garreyn en Marie-Paule Leleu van de kerngroep, “We zijn al 5 jaar dolgelukkig met onze locatie op Steenakker 19. Ons vrijwilligersteam bestaat uit 27 mensen, van jong tot oud, waarvan er 22 elke maand 1x in de winkel staan. Onze kerngroep telt 5 mensen. We hebben ook freelancers: deze mensen staan niet systematisch in de winkel, maar bij noodgevallen. Zo zet Marie-Louise tweewekelijks al de voeding uit in de winkel of helpt Etienne ons met klusjes in de winkel. Sedert 1 april 2019 zijn we ook na 12 jaar een eigen vzw geworden.

Wie zijn jullie klanten?
“Er zijn de bezoekers van de winkel, maar het moet
gezegd: de deur wordt niet elke shift plat gelopen. We overleven dankzij grotere bestellingen aan o.a. restaurants, scholen, Stad Wervik, WZB Wervik, verenigingen, Viktors Vitrine, ... In Geluwe is er in het huis van Guido Maesen en Mieke Dobbels een verkooppunt; zij maken nu deel uit van onze winkel. Bij ons kun je ook koffietassen, een dubbele koffiezet, wijnglazen en cavaglazen gratis ontlenen op voorwaarde dat de koffie/wijn/cava van bij ons komt.”

Waar willen jullie in de toekomst naartoe?
“Oxfam wil in zijn totaliteit vooruit en blijft vechten
voor een wereld zonder ongelijkheid waarin een eerlijke prijs voor de boer centraal staat, en niet alleen in het Zuiden. In grotere wereldwinkels kun je nu al bijvoorbeeld groenten- en fruitpakketten kopen van boeren in de buurt. Wij hebben nu een samenwerking met Viktors Vitrine, maar dromen zeker ook nog van meerdere samenwerkingen in de toekomst. Het moet een eerlijke-prijs-verhaal worden van alle boeren, in het Noorden bij ons, maar zeker ook in het Zuiden.”

Op 12 oktober is er de opendeurdag. Wat zijn de
eyecatchers?
“Er is een ruilactie voor chocolade: als je die dag naar de winkel komt met om het even welke chocoladeverpakking, krijg je er ééntje van ons gratis. Hiermee willen we tonen dat de chocolade echt lekker is en tegelijk aankaarten dat veel cacaoboeren honger lijden en uitgebuit worden. Tonnen cacao worden o.a. in Ivoorkust opgekocht bij arme, onwetende boeren aan een hongerloon en wij smullen er dan van bij ons zonder ons van dergelijke verhalen bewust te zijn. Als je bij ons koopt, ben je zeker dat de cacaoboer een faire prijs krijgt door een coöperatiesysteem en smaakt hij des te beter. Bovendien komen jaarlijks een aantal klassen op bezoek naar onze winkel, net om dit verhaal te horen en te zien.”

Naast chocolade, kan je ook bier proeven?
Er worden drie lekkere, nieuwe biertjes met Belgische gerst en andere grondstoffen zoals quinoa gelanceerd. Blijkbaar komt veel gerst van Belgische bieren niet eens uit België. We verkopen blond, bruin en tripel en ze zijn echt lekker. Een bier met een gepaste naam 'JUSTE' omdat het juist moet zijn. Voorbijgangers en klanten kunnen op 12 oktober een kaartje trekken aan onze proefstand, eventjes in de identiteit van iemand anders kruipen en dan naargelang wie hij/zij is een hapje klein of groot krijgen. Zo leren ze onbekende producten uit de winkel kennen en naargelang de portie die ze krijgen, zich ook inleven in de hoeveelheid die mensen ter wereld voorgeschoteld krijgen.”

Opendeurdag
Iedereen welkom op zaterdag 12 oktobercvanaf 9.30 tot 16 uur in de Wervikse Wereldwinkel,Steenakker 19, 8940 Wervik, wereldwinkel.wervik@gmail.com of 0473 29 35 62.

  • ruil een lege chocoladeverpakking van om het even welk merk in voor een gratis Bite to Fight chocoladetablet van 200g...
  • proef gratis het nieuwe Fairtrade-bier JUSTE: blond, bruin of tripel, voor elk wat wils!
  • kruip in de huid van een Peruaan, Boliviaan, Congolees, … en proef van een typisch hapje of drankje uit het desbetreffende land...

Wereldwinkel Wervik staat tot jouw dienst met een enthousiast team vrijwilligers elke woensdag van 14 tot 16.30 uur, elke vrijdag van 9.30 tot 12 uur en elke zaterdag van 9.30 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur.