Heb jij foto’s gerelateerd aan de Wervikse tabaksteelt of ken je er verhalen over? Ben je zelf teler (geweest) of werkte je ooit op een tabaksplantage? Of misschien ben je ooit verkozen tot tabaksfee of eredame? Help ons aan verhalen en beeldmateriaal!
De tabaksnijverheid zorgt al eeuwenlang voor een vast inkomen voor de Wervikse telers. Het hele jaar door werken zij hard aan het uitplanten, oogsten, naaien, drogen en verpakken van de tabaksplanten. Wist je dat het oogsten vandaag nog steeds volledig handmatig gebeurt? Een zware klus dus! Ook het naaien gebeurde lang manueel; een taak waarbij veel Wervikse jongeren ooit hun eerste zakcentje verdienden. Klinkt nogal vreemd, dat tabaksnaaien? De bladeren van de tabaksplant worden letterlijk met een lange naald op een touw genaaid en daarna opgehangen in serres. Hier begint het droogproces zodat de teler tijdens de wintermaanden de tabaksbladeren kan verpakken in ‘manokken’. Dit zijn pakketten van samengeperste en gebundelde tabaksbladeren, klaar voor verdere verwerking tot rookwaren en tabaksproducten bij fabrikanten.
Kortom: een zeer intensieve maar boeiende nijverheid! Jaarlijks vinden er zelfs een tabaksstoet en tabaksfeeverkiezing plaats in Wervik.
Om de kennis en gebruiken rond de tabaksnijverheid te bewaren voor de toekomst, werken stad Wervik en erfgoedcel Zuidwest samen aan de registratie van de tabaksteelt als immaterieel erfgoed. Hiervoor zijn zij op zoek naar heel wat informatie en beeldmateriaal. Bewaar jij foto’s die te maken hebben met – een aspect van – de tabaksteelt, de tabaksverwerking, de tabaksstoet of feeverkiezing? Heb je foto’s van je vakantiejob op de tabaksplantage? Ben je ooit verkozen tot tabaksfee? Misschien ben je zelf of is je familie actief (geweest) in de tabaksnijverheid en beschik je over waardevolle getuigenissen? Neem contact op met Erfgoed Zuidwest via erfgoed@zuidwest.be of stad Wervik via erfgoed@wervik.be.