Nieuwe restafvalzakken Mirom

Gepubliceerd op woensdag 27 november

De 83.000 inwoners van de gemeenten Menen, Wevelgem en Wervik krijgen vanaf 1 januari 2020 nieuwe restafvalzakken. Het worden groene zakken in plaats van de huidige witte.

Afvalintercommunale Mirom Menen staat in voor de ophaling en verwerking van het huishoudelijk afval in Menen, Wervik en Wevelgem. “De Vlaamse overheid wil de restafvalcijfers de komende jaren drastisch zien dalen”, vertelt Stan Roose, voorzitter van Mirom Menen. “We willen inwoners aanzetten om nog beter te gaan sorteren. Sinds enkele maanden hebben we al een uitbreiding van de sorteerregels van de blauwe zak waardoor alle plastic verpakkingen niet langer in het restafval thuishoren. We merken dat heel wat inwoners daarvan al dankbaar gebruik maken, maar er is zeker nog verbetering mogelijk. We zijn op de goede weg, door meer en beter te sorteren kunnen we onze afvalberg kleiner laten worden.”

Wit wordt groen

Vanaf 1 januari 2020 krijgen de inwoners van Menen, Wevelgem en Wervik nieuwe restafvalzakken. “We gaan niet langer voor witte, maar kiezen voor groene restafvalzakken”, gaat Stan Roose verder. “Dankzij de groene kleur zal het verschil met de witte restafvalzakken van MIROM Roeselare meteen duidelijk zijn. Het volume van de zakken wordt iets kleiner.” Ook de prijs van de restafvalzakken gaat omhoog. “Voor een grote restafvalzak  zal je vanaf volgend jaar 1,60 euro in plaats van 1,30 euro betalen. De kleine zak gaat van 0,65 naar 0,80 euro. De PMD-zakken - die even groot blijven - zullen 0,15 euro per zak kosten. Nu is dat nog 0,125 euro.”

De vervuiler betaalt

“We moeten rekening houden met de effectieve kostprijs voor ophaling en verwerking van restafval. Het is bijna zes jaar geleden, in 2014, dat we voor het laatst de prijs hebben aangepast. Intussen zijn de kosten voor de productie, inzameling, transport en verwerking sterk gestegen. Met deze prijsverhoging spelen we ook verder in op het principe van ‘de vervuiler betaalt’. De verwachting is dat gezinnen door beter te sorteren en afval te voorkomen minder restafval zullen hebben. Dat is overigens ook een van de redenen waarom we kiezen we voor kleinere zakken.” Eind dit jaar zullen de nieuwe zakken overal in de winkels liggen. “We zullen vanaf halfweg december de oude en nieuwe zakken ook per stuk en niet enkel per rol van tien verkopen op de recyclageparken en aan het onthaal van Mirom Menen.”

Stickers

Nu massaal zakken aan de oude prijs aankopen, heeft geen enkele zin. “De nieuwe zakken hebben een andere kleur, wit wordt groen”, aldus directeur Joris Vandecasteele. “Wie echter op 1 januari nog een voorraad oude zakken heeft, moet die niet weggooien. Die zakken kan je nog twee jaar lang gebruiken als ze voorzien zijn van een sticker. Die kost 0,30 euro voor de grote en 0,15 euro voor de kleine zakken. De stickers zijn verkrijgbaar vanaf half december in de gemeentehuizen en op de recyclageparken van Mirom Menen. De PMD-zak wijzigt van uitzicht met een andere opdruk, maar de oude zakken blijven geldig.”

Lees alle artikels van Waarheen december