Nieuw burgerinitiatief in Kruiseke: De Leeskast

Gepubliceerd op Donderdag 08 juli 2021

Enkele leerkrachten uit De Graankorrel Kruiseke zorgden ervoor dat het dorp een boekenruilkastje rijker is. In samenwerking met Stad Wervik en de bibliotheek kreeg het project vorm en sinds 15 juni kun je het boekenruilkastje vinden tussen de kerk en de pastorie.

Wat is een boekenruilkast?

Dit is een bibliotheekje dat gratis en voor iedereen toegankelijk is.

Het principe is heel eenvoudig. Je haalt een boek uit het kastje en je zet er een ander voor in de plaats.

Welke boeken?

De nieuwe boekenruilkast in Kruiseke bestaat uit twee kasten: het ene kastje is wat lager en hierin vind je kinderboeken terug. Het andere is voor volwassenen.

Leesboeken, prentenboeken, strips, informatieve boeken, kookboeken, reisboeken, tijdschriften… Iedereen  kan zijn steentje bijdragen en boeken toevoegen, ruilen of lezen.

De bibliotheek van Wervik bezorgde ons alvast een mooi startpakket met boeken.

Hoe werkt het?

Je haalt een boek of tijdschrift uit de kast en je zet één van je eigen boeken of tijdschriften in de plaats. Zorg wel voor boeken in goede staat (zonder kapotte kaft of gescheurde bladeren). Heb je geen boek in reserve, zet dan het boek na het lezen gewoon terug.  

Ons doel?

Eerst en vooral willen we mensen blijven stimuleren om te lezen. Met het boekenruilkastje geef je boeken een tweede (of derde, vierde…) leven en ga je in tegen de wegwerpcultuur. Daarnaast stimuleert het kastje ook het contact met mensen. Daarom plaatsten we ook een bank tussen de twee kastjes.

Lees ook de andere artikelen uit waarheen juli-augustus 2021