Mobiele Corona – arts ook in Wervik.

Gepubliceerd op Maandag 06 april 2020

Om de medische dienstverlening voor minder mobiele burgers te optimaliseren, startte Wervik, dit samen met Menen en Wevelgem,  vanaf zaterdag 28 maart met een ‘Mobiele corona-arts’.

De mobiele corona-arts is een arts die mensen thuis bezoekt waar een vermoeden van Covid-besmetting is. Zo willen we huisartsenkabinetten, wachtposten én onze spoedafdeling van AZ Delta en Jan Yperman zoveel mogelijk ontlasten buiten de openingsuren van het triagecentrum .

Op die manier vermijden we ook verplaatsingen waarbij het gevaar bestaat dat degene die vervoert de hulpbehoevende besmet of omgekeerd.

Bovendien kunnen we met dit systeem de mensen in hun vertrouwde habitat (woning, woonzorgcentrum…) onderzoeken waarbij de arts zich ook houdt aan een strikte procedure.

De mobiele corona-arts wordt maximaal beschermd met pak, bril, kap, masker en handschoenen. Voor alle duidelijkheid: er worden geen patiënten vervoerd, patiënten worden ter plekke gescreend. Indien nodig wordt de ziekenwagen opgeroepen.

Vandaag zijn de arts Michiel Baert en de chauffeur Xavier Vankeirsbilck van de partij.

De mobiele corona-arts kunnen we in het leven roepen dankzij een samenwerking van verschillende diensten: de minibus wordt voorzien door de dienst Thuis- en Ouderenzorg (Aangepast Vervoer) van het IVA Zorg Menen, de Eerstelijnsgezondheidszorg Zuid-West-Vlaanderen zorgt voor de arts en de chauffeur van de aangepaste wagen komt uit een poule van vrijwilligers.

Hoe werkt de mobiele corona-arts? Mensen die zich ziek of ongerust voelen, nemen contact op met hun huisarts. Die vertrouwde schakel zorgt dan voor het maken van een afspraak met de mobiele corona-arts.

De mobiele arts rijdt 7 op 7 tussen 14:00 en 19:00 uit en bestrijkt Menen, Wervik en Wevelgem met zijn deelgemeenten.

In het triagecentrum hebben we al 230 patiënten mogen ontvangen.