Herwerking provinciale thematische recreatieve routes

Gepubliceerd op Dinsdag 29 november 2022
Tabaksfietsroute

Westtoer ging in 2020 van start met de vernieuwing van haar fiets- en wandelproducten in onze provincie. De komende maanden wordt we deze vernieuwingsoperatie afgerond.

  • De bestaande thematische wandelroutes worden waar mogelijk geïntegreerd op de wandelnetwerkkaarten. De aparte bewegwijzering blijft behouden. Voor wandellussen waar er (nog) geen wandelnetwerk voor handen is (bv. Boerenkrijg of Kruiseke), verandert niets en blijven de losse kaarten die te koop zijn beschikbaar.
  • Het aanbod van bestaande thematische fietsroutes wordt fundamenteel herzien en in aantal herleid. Het gros van deze lusvormige routes dateert uit de jaren 1990-2000 waardoor ze inmiddels vaak gedateerd zijn. Het aanbod van fietsvriendelijke wegen is in tussentijd ook flink geëvolueerd. Westtoer wil bovendien tot een betere spreiding van de routes over de provincie komen. De thematische fietsroutes worden voortaan op het fietsknooppuntennetwerk gelegd en op de fietsnetwerkkaarten (herdruk) als suggestieroutes gemarkeerd. Aan de bestaande fietsnetwerkkaarten zelf verandert verder niets waardoor ze bruikbaar blijven. Losse kaarten van de thematische routes verdwijnen uit het aanbod (*). De signalisatie van alle bestaande (oude) routes verdwijnt de komende maanden geleidelijk aan uit het straatbeeld en wordt gefaseerd vervangen door bordjes van de nieuwe suggestieroutes (25 in totaal), die in maart 2023 officieel worden voorgesteld. In Wervik en de omliggende regio verdwijnt de Tabaks- & Kommiezenroute. Beide worden vervangen door de nieuwe Grensleie fietsroute.

Meer info over de timing van deze vervangingsoperatie vind je op www.westtoer.be/nl/vernieuwdrecreatiefaanbodfietsen.

(*) Uitgezonderd volgende fietsroutes (deze blijven behouden op papier): WOI-themaroutes, Gent-Wevelgem, Groene Gordel Brugge, Groen Lint Oostende, Kustfietsroute en Vive le Vélo.

OPROEP: leden werkgroep Tabaksfietsroute 2.0
Het stadsbestuur wil de Tabaksfietsroute nieuw leven inblazen en in eigen beheer herwerken tot een actuele, belevingsvolle fietsroute. Voor dit herwerkingstraject wil het een werkgroep samenstellen met gepassioneerde mensen met roots in de tabak. Wil je hieraan graag meewerken en jouw expertise delen met ons? Leuk! Laat het ons uiterlijk maandag 9 januari weten via toerisme@wervik.be.