Gallo-Romeins weekend

05 oktober 201906 oktober 2019

Op 5 en 6 oktober 2019 kan in je in Wervik opnieuw terecht voor het Gallo-Romeins weekend. Dit jaar vindt het weekend plaats in Recreatiedomein ‘De Balokken’ onder de noemer “Tempus Fugit”. De Romeinen tot leven toveren, dat is zeker geen evidentie. Wij klopten even aan bij de organisatie.

Op ongeveer hoeveel vrijwilligers kan het Gallo-Romeins weekend rekenen?

“Wij kunnen jaarlijks rekenen op een 50-tal vrijwilligers, waarvan een kern van een 35-tal vaste vrijwilligers inclusief bestuur. De taken die zijn op zich nemen zijn heel divers zoals helpen in de keuken, achter de bar, de ingang, stewards, kassa, infostand, opbouw en afbraak.”

Hoe lang op voorhand beginnen jullie met de voorbereidingen van het weekend.

“Wij beginnen echt concreet met onze vergaderingen in oktober, een jaar voordat het evenement plaats vindt. Omdat we een tweejaarlijks evenement zijn, geeft ons dat genoeg tijd om de vorige editie grondig te evalueren en de volgende voor te bereiden. In de tussenjaren vinden dan meestal één of meerdere activiteiten plaats van onze zuster VZW Viroviacum Romanum.  En tijdens de jaren dat het evenement niet plaats vindt, gaan we eigenlijk kijken om groepen te scouten om dan eventueel toe te voegen aan ons evenement.”

Het Gallo-Romeins weekend vindt dit jaar plaats op een nieuwe locatie. Wat voor impact heeft dat op de programmatie/beleving?

“Door het veranderen van locatie zullen we de mogelijkheid kunnen bieden aan groepen om met al hun materiaal af te komen. De vorige locatie heeft serieus aan ruimte ingeboet door het plaatsen van diverse speeltuigen waardoor groepen niet altijd ten volle tot hun recht kwamen. Daar komen we dus nu met de nieuwe locatie tegemoet aan de wensen van onze diverse re-enactorgroepen. Ook voor de bezoeker zal de verandering te merken zijn omdat heel veel zaken beter en groter uitgewerkt kunnen worden door onze groepen, wat de beleving nog intenser zal maken.”

Gallo-Romeins weekend “Tempus Fugit” op 5 en 6 oktober. Meer info via www.galloromeinsweekend.be

Gallo-Romeins weekend