Ereburgerschap en nieuwe expo Carll Cneut

Vanaf 7 april maakt het Nationaal Tabaksmuseum een volledige tentoonstellingszaal vrij voor het werk van Carll Cneut. Speciaal voor deze tentoonstelling maakt hij een selectie uit zijn vroegere werken en … stelt hij ook met nooit eerder geziene schilderijen en schetsen tentoon. Zijn fantasierijke werken zijn pareltjes voor zowel kinderen als volwassenen. Hou de website en de facebookpagina van het museum in de gaten voor verschillende activiteiten die gekoppeld worden aan de tentoonstelling “Carll Cneut”.

WANNEER: Van zondag 7 april tot zondag 3 november 2019

WAAR: Nationaal Tabaksmuseum, Koestraat 63, Wervik

INFO: Groepsbezoeken met gids mogelijk op aanvraag, toerisme@wervik.be, tel. 056 95 24 25.

Voor meer info en details over de komende activiteiten surf naar www.nationaaltabaksmuseum.be.

Carll Cneut, in 1969 geboren in Roeselare, groeide op in de Dadizelestraat in Geluwe. De liefde voor het tekenen zat er al heel vroeg in. Zo liet Carll optekenen dat hij en zijn vader een vast slaapritueel hadden, namelijk samen een tekening maken.

Carll  studeerde aan het Sint-Lucas in Gent studeren en ging na zijn studies onder meer als Art Director aan de slag. Toen zijn eerste opdracht om een boek te illustreren er kwam, had hij niet voor ogen om van het illustreren zijn beroep te maken. Maar na enkele opdrachten kwam de erkenning. Zo kreeg hij voor zijn boekillustraties van ‘Willy’ de Boekenpauw 2000 en ‘Heksenfee’  werd bekroond met de “White Raven”, eveneens in 2000.

Van dan af groeit de goesting om te illustreren. Naar eigen zeggen verfijnt hij zijn tekeningen en groeit de beheersing. De combinatie van een doordacht kleurenpalet, een beheerst lijnenspel en sterke compositie maakt van de illustraties van Carll Cneut iets uitzonderlijks.

Hij kiest auteurs waarmee het klikt en dat voel je bij het bekijken van de tekeningen. Hij laat zich niks opdringen en creëert een fantasierijke wereld waar kinderen, jongeren en volwassenen hun eigen weg kunnen in vinden. De tekeningen wijken vaak af van de visie van de schrijver of zoals Carll laat blijken in een interview: ‘Ik ga graag verder waar de tekst stopt. Alles wat niet in de tekst verteld wordt, geeft mij ruimte om in de tekeningen mijn fantasie te laten spreken’.

 

De appreciatie groeide en dit mag blijken uit de waardering die hij krijgt in binnen- en buitenland.

In 2000 werd hij bekroond met de Boekenpauw/Yvonne Gillé-Decoeneprijs voor” Willy” en in 2004 Voor “Mijnheer Ferdinand”.

 Met Brigitte Minne maakte hij Heksenfee en Roodgeelzwartwit. Roodgeelzwartwit kreeg in 2002 de Boekenpluim.

 “Zie ik je nog eens terug?” stond op de shortlist van de Jonge Gouden Uil 2004.

 

In 2009 sleepte hij diezelfde Gouden Uil in de wacht samen met Peter Verhelst voor “Het geheim van de keel van de nachtegaal”.  In 2008 won “het geheim van de keel van de nachtegaal” reeds de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Plantin Moretus publieksprijs.

Van 2 december 2014 tot 10 mei 2015 nodigde de Sint-Pietersabdij Carll Cneut uit voor een prachtige overzichtstentoonstelling met de titel ‘In my Head’. Meer dan 50.000 bezoekers konden de unieke illustraties van Carll bewonderen.

In 2014 werd Carll Cneut nog gelauwerd met de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren en recent werd hij nog bekroond met de Prijs Letterkunde Kinder- en Jeugdboek 2017.

De meeste van zijn prentenboeken vonden snel hun weg naar andere landen en werden o.m. vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Deens, Noors, Engels, Afrikaans, Italiaans, Portugees, Koreaans of Japans. Zijn boek “O monster, eet mij niet op” verscheen in 2006 zelfs in zestien talen in eenentwintig landen.

Sinds 1996 heeft Carll 20 prentenboeken en 4 dichtbundels geïllustreerd, naast bijdrages in een aantal andere boeken. Van zijn boeken bestaan bijna 200 vertalingen in een 40-tal talen. 

Ook in het buitenland wordt hij geëerd voor zijn prachtige illustraties. In 2001 ontving hij een Bologna Ragazzi Award Special Mention voor “Woeste Mie”. “Heksenfee” werd dan weer genomineerd voor de Franse Prix Octogone en “Willy” voor de Zwitsere Prix Enfantaisie. In 2002 kreeg Carll Cneut voor “Roodgeelzwartwit” de Prix Octogone voor het beste prentenboek. In Nederland werd “Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf” (2003) en “’Fluit zoals je bent” (2010) bekroond met een Zilveren Penseel.

Verder ontving Carll al twee Gouden Plaques op de Biënnale van Illustraties in Bratislava: in 2003 voor “Het ongelooflijke liefdesverhaal van Heer Morf” en “Mijnheer Ferdinand” en in 2005 voor zijn illustraties uit “Dulle Griet”. Ook voor de prestigieuze Original Art tentoonstelling in New York werd hij al twee keer geselecteerd: in 2003 met illustraties uit “Antonio, aan het andere eind van de aarde” en in 2007 met illustraties uit “City Lullaby”.

In 2010 stond Carll Cneut op dé vijfkoppige shortlist van de Hans Christian Andersen Award. Uit een selectie van 55 internationale kandidaten koos de 'International Board on Books for Young People' (IBBY) vijf auteurs en vijf illustratoren die kans maken op de prestigieuze Hans Christian Andersen Award een internationale prijs die geldt als ‘de Nobelprijs voor jeugdschrijvers en illustratoren’.   

Carll Cneut ontving in 2011 de ‘Kiwanisprijs voor Cultuur’ van Kiwanis Wervik Tabaksstreek.

Carll Cneut maakte tijdens het najaar van 2016 en voorjaar van 2017 in opdracht van de stad Wervik het prachtige schilderij ‘De Evacuatie van Geluwe en Wervik 1917’. Hij was toen duidelijk vereerd dat de stad Wervik aan hem dacht om zo’n werk te realiseren.

Daarnaast is Carll Cneut nooit verlegen om te vertellen waar hij opgroeide en meldt hij telkens fier, tijdens interviews of bij de organisatie van tentoonstellingen dat hij van Geluwe/Wervik, afkomstig is.

Zijn succesvolle carrière en zijn liefde voor zijn stad, gecombineerd met zijn aimabele uitstraling en doorgedreven inzet voor zijn job, zijn redenen te meer om Carll Cneut voor te dragen als ereburger van de stad Wervik.

 Als stadsbestuur zijn we ervan overtuigd dat Carll Cneut een ware ambassadeur zal zijn van de stad Wervik.

Aangemaakt op: 03/04/2019