Dirk Decuypere ontvangt de Sovereign’s Medal for Volunteers

 

 

 

Op donderdag 7 maart 2019 ontving de heer Dirk Decuypere de Sovereign’s Medal for Volunteers. Door de Governor General of Canada in Ottawa werd op 8 november 2018 aan de heer Dirk Decuypere de Sovereign’s Medal for Volunteers toegekend. Deze Canadese onderscheiding wordt gegeven aan vrijwilligers die belangeloos en langdurig een opvallende prestatie neerzetten in het belang van de Canadese gemeenschap.

Deze onderscheiding werd hem toegekend voor zijn jarenlang – uiteindelijk succesvol – opzoekingswerk om twee Canadese vliegeniers te identificeren die in 1917 in Geluwe het leven lieten maar nooit een bekend graf kregen. In mei 2017 werden hun geïdentificeerde graven in Langemark-Poelkapelle gewijd in aanwezigheid van hun familie. In Geluwe (Ter Hand) werden diezelfde dag twee monumenten voor hen onthuld.

Op donderdag 7 maart 2019 werd in de raadzaal van het stadhuis van Wervik, de Sovereign’s Medal for Volunteers aan de heer Dirk Decuypere door Zijne Excellentie, de heer Olivier Nicoloff, Ambassadeur van Canada bij het Koninkrijk België en bij het Groothertogdom Luxemburg overhandigd.

Wil je meer te weten komen over het verhaal van de twee Canadese vliegeniers? Dirk Decuypere schreef een boekje over de gebeurtenissen van 18 mei en 5 juni 1917. Dit boekje “Bekend bij god en de duitsers” ligt te koop in het Nationaal Tabaksmuseum, het Erfgoedcentrum in Wervik en bibliotheken van Wervik-Geluwe.

Aangemaakt op: 26/02/2019