Coronacertificaat dat ons toelaat te reizen in Europa is beschikbaar

Gepubliceerd op Vrijdag 18 juni 2021

Dit certificaat is sedert 16 juni 2021 beschikbaar.   Heel wat info hierover kan je terugvinden op covidsafe.be.

Vanaf 1 juli 2021 zal reizen binnen de Europese Unie vlotter kunnen dankzij het persoonlijke coronacertificaat.  Het geeft aan of iemand gevaccineerd is, corona al heeft doorgemaakt of een negatieve test heeft afgelegd.  Die gegevens worden gebundeld via een QR-code in de CovidSafeBE-app.

Vanaf 1 juli zullen alle Europese landen een coronacertificaat gebruiken om het toerisme in goede banen te leiden.  Iedereen ouder dan 6 jaar zal het Coronacertificaat nodig hebben om vlot te kunnen reizen binnen de EU, zowel om te vertrekken als aan te komen.

Nog een belangrijke aantekening : Tot 1 juli gelden de oude regels in België.  Dat betekent onder meer verplichte quarantaine voor wie terugkeert uit een rode zone.

Hoe gebruiken ?

  • Het digitale paspoort, of “EU Digital Covid Certificate”, is beschikbaar via de app CovidsafeBE, de website mijngezondheid.be of andere regionale websites zoals mijnburgerprofiel.be.   Het certificaat is eigenlijk niet meer dan een (unieke) QR-code.  Deze QR-code verschijnt rechtstreeks op je smartphone en kan zo ook getoond worden bij controles zoals in de luchthaven, maar ook aan de landsgrenzen voor wie met de auto reist.  De code kan ook als pdf-formulier worden gedownload en geprint.
  • De EU-landen mogen de houders van een certificaat in principe geen extra reisbeperkingen – zoals quarantaine, zelfisolatie of bijkomende tests – opleggen, maar ze blijven wel zelf beslissen over de voorwaarden die gelden voor wie uit het buitenland (terug)komt.  In ieder geval blijft de vaccinatiestatus van de betrokkenen een belangrijke factor (niet, gedeeltelijk of volledig gevaccineerd), net als de kleurcode van de zone waaruit ze komen.

Vaccin, test of herstel

Het certificaat is onderverdeeld in drie luiken : een vaccinatiecertificaat, testcertificaat of herstelcertificaat. 

Het vaccinatiecertificaat geldt vanaf twee weken na de volledige vaccinatie en zal een jaar geldig blijven.

Het testcertificaat is een alternatief voor personen die nog niet de kans kregen om zich te laten vaccineren.   Het resultaat van de PCR-test is 72 uur geldig, afhankelijk van het land van aankomst.

Tot slot is er een herstelcertificaat voor wie hersteld is van Covid-19 : dat blijft 180 dagen geldig, te tellen na de afname van een positieve coronatest.

Beschik je niet over een smartphone, EID-lezer of printer ?

  • Dan kan je het vaccinatiecertificaat (niet het testcertificaat of herstelcertificaat !) per post aanvragen.   Je doet dit via het telefoonnummer 078 78 78 50, dat 24/24 uur bemand is.   Hou wel rekening met een wachttijd van een week.
  • Heb je dit vaccinatiecertificaat dringend nodig (of heb je een test- of herstelcertificaat nodig) dan kan je ook terecht bij de dienst onthaal in het stadhuis te Wervik.   Breng dan wel je identiteitskaart en je Pin-code mee.

BEN JE JE PINCODE VERGETEN?

  • Breng dan je puk-code mee. Zo kunnen we je Pin-code herstellen
  • Zowel Pin- als Puk-code kwijt? Dan Moet je een nieuwe aanvragen en die procedure duurt 14 dagen.