CORONA-UPDATE 8 JANUARI 2021

Gepubliceerd op Maandag 11 januari 2021

OVERLEGCOMITÉ DOET TUSSENTIJDSE EVALUATIE EN BEVESTIGT BESTAANDE REGELS.

De federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben op vrijdag 8 januari in het Overlegcomité de coronasituatie besproken.
Het is volgens het Overlegcomité nog te vroeg om de eventuele impact van terugkerende reizigers, de voorbije feestdagen en de heropening van de scholen te evalueren.
Er werden dan ook noch verstrengingen, noch versoepelingen doorgevoerd.
Wel is het zo dat de praktische autorijlessen vanaf maandag 11 januari 2021 terug mogen opstarten.
Het Overlegcomité heeft de volgende beslissingen genomen :
• Verplicht thuiswerk blijft aangehouden. Er komen meer controles op de werkplekken van werknemers die in quarantaine moeten zijn.
• Niet-essentiële reizen blijven ten zeerste afgeraden. Er komen meer controles op het naleven van testing en de verplichte quarantaine na een niet-essentiële reis. Ook de controles van het terugkerend reisverkeer over de weg zullen worden opgedreven. De huidige regels voor reizen zullen gelden tot zeker na de Krokusvakantie.
• Sneller vaccineren; Het Overlegcomité vraagt de Taskforce Vaccinatie om het vaccineren te versnellen en efficiënter te maken. Het nieuws over de verdubbeling van de Europese aankoop van vaccins van Pfizer en BioNTech is in dat kader van bijzonder belang.
• Meer testen. De ministers van Volksgezondheid en de Taskforce Testing krijgen de opdracht om binnen de huidige testcapaciteit het aantal PCR-testen en antigeentesten op te voeren.
• Waakzaamheid in het onderwijs. Extra aandacht moet gaan naar het respecteren van de sanitaire maatregelen en het respecteren van de quarantaine van schoolgaande jongeren, in het bijzonder voor schoolgaande jongeren uit onze buurlanden die een minder gunstige epidemiologische situatie kennen.
Het Overlegcomité zal opnieuw vergaderen op 22 januari 2021. Op dat moment kan de impact van de feestdagen en terugkerende reizigers beter geëvalueerd worden.