Corona-update 5 februari 2021 – Heropening kappers vanaf zaterdag 13 februari 2021

Gepubliceerd op maandag 08 februari 2021

De coronasituatie in ons land levert vandaag een gemengd beeld.   Het aantal besmettingen toont sinds december een stabiele evolutie.  Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht.  Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van besmettelijke virusvarianten tegen te gaan.  Daarom blijft uiterste voorzichtigheid geboden.

Het Overlegcomité erkent echter ook dat lichaamsverzorging een onmiskenbare bijdrage levert tot een beter maatschappelijk en mentaal welzijn.   Daarom komt er een gefaseerde heropening van de niet-medische contactberoepen.  

Kappers :

Kappers kunnen hun activiteiten hervatten vanaf zaterdag 13 februari.  Andere niet-medische contactberoepen, zoals bijvoorbeeld schoonheids-, massage- en nagelsalons, kunnen vanaf 1 maart opnieuw aan de slag.

Zeer strikte voorwaarden :

De heropening van de niet-medische contactberoepen is gekoppeld aan zeer strikte voorwaarden en aangescherpte protocollen.   Deze bevatten onder meer :

  • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte.
  • Verplichting om te werken op afspraak.
  • Klanten moeten buiten wachten.
  • Voorzien van nodige ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open.
  • Dienstverlening aan huis blijft verboden.

De bemande zonnebanken mogen ook terug open op 1 maart.  De onbemande zonnebanken dienen voorlopig nog gesloten te blijven.

Buitenactiviteiten in dierenparken :

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen en dit volgend dezelfde regels als de natuurparken.  Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings :

Het Overlegcomité nam tevens akte van het arrest van de Raad van State van 2 februari betreffende de vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings.  Zij zullen conform het arrest vanaf 8 februari hun activiteiten mogen heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen.  Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.

Immo

Het Overlegcomité bevestigde haar vroegere beslissing om vanaf 13 februari huisbezoeken toe te laten in het kader van immo-activiteiten door professionele makelaars.  Vastgoedmakelaars mogen vanaf die datum opnieuw samen met kandidaatkopers en -huurders een woning bezichtigen.

Mondmaskers

Vanaf 13 februari 2021 is het niet langer toegelaten om sjaals, bandana’s of nekwarmers te dragen als mondmasker.   Ook industriële maskers met ventiel worden verboden.  Voortaan zijn enkel mondmaskers uit stof of wegwerpmateriaal die nauw aansluiten op het gelaat en neus, mond en kin bedekken, toegestaan.

Verklaring op eer – versoepeling voor één categorie

Vrachtwagenchauffeurs die goederen vervoeren over de grens of op doorreis zijn door ons land zullen voortaan geen verklaring op eer meer moeten kunnen tonen, op voorwaarde dat zij in het bezit zijn van transportdocumenten die aangeven dat zij in het kader van hun functie reizen.

Tijdpad

Het Overlegcomité bevestigt dat de huidige beperkingen geleidelijk afgebouwd kunnen worden van zodra de epidemiologische situatie structureel verbetert.  Ondermeer de toename van het aantal gevaccineerde burgers, met name kwetsbare groepen, zal hierop een positief effect hebben.  Er wordt hiervoor een tijdpad uitgetekend.

Nieuw Overlegcomité op 26 februari

Het Overlegcomité heeft, ten slotte, ook beslist dat het besluit van 28 oktober 2020 wordt verlengd tot 1 april 2021.  Dat gebeurt om ook na 1 maart 2021 de nodige rechtszekerheid te hebben.  Dit betekent niet dat geen tussentijdse beslissingen of herzieningen mogelijk zijn.

Het volgend Overlegcomité is gepland op vrijdag 26 februari 2021.