Corona update 14 oktober 2020 – Strengere richtlijnen voor sportsector en jeugdwerking

Gepubliceerd op Woensdag 14 oktober 2020

De coronacijfers in ons land gaan verder de hoogte in.  Dit zorgt voor nieuwe strengere federale richtlijnen.   Ook in Wervik worden de maatregelen intussen aangescherpt.

Code oranje van kracht in sportsector

Vanaf woensdag 14 oktober is code oranje van kracht in de sportwereld.  Wat betekent dit voor de Wervikse sportclubs en sporters ?  Kort samengevat zijn dit de twee belangrijkste veranderingen :

  1. Alle indoorsportactiviteiten waarbij geen 1,5 m afstand kan bewaard worden, zijn tijdelijk verboden voor iedereen ouder dan 12 jaar.
  2. Alle kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden.  Douches zijn dus ook niet meer toegankelijk in de stedelijke sportcentra.  Ook niet voor outdoor sporters.

Wat betreft punt 1 komt dit erop neer dat wedstrijden indoor niet langer kunnen plaatsvinden. Trainingen kunnen wel nog doorgaan, zolang 1,5 meter afstand gegarandeerd blijft.  Voor kinderen tot 12 jaar verandert er niets.  Voor outdoor sporten verandert er voorlopig niets.

Verder gelden nog steeds dezelfde regels in en rond de sportcomplexen van de stad.  Registratieplicht bij het betreden van het sportcomplex.  Mondmaskerplicht in de gebouwen, uitgezonderd op het sportterrein.  Publiek mag slechts beperkt aanwezig zijn, maximum 200 indoor en 400 outdoor.  In de praktijk is dit voor alle sportcomplexen veel minder, zowel binnen als buiten.  Zeker het publiek dient ten allen tijde een mondmasker te dragen.

Cafetaria’s blijven tot nader order open en moeten de geldende horecarichtlijnen volgen.  Dit betekent bubbels van vier.

De volledige uitleg over de maatregelen en interpretaties code oranje zijn te vinden in de protocollen op https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona)

Jeugdwerking schakelt over op code oranje

Vanaf woensdag 14 oktober schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje.   Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken.  In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren.  Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht.  Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.