Chiro Gilwe viert 75 jaar

 

Chiro Gilwe mag dit jaar 75 kaarsjes uitblazen en doet dit met een heus feestweekend op 17, 18 en 19 mei. Een kwarteeuw, dat zijn heel wat wat jaren waaruit mooie herinneringen te putten vallen. Wij klopten aan bij de familie Vandamme bij opa Frans (70), papa Jeroen (44) en zonen Milan (15) en Lucas (13), waar de liefde voor de chiro van generatie tot generatie wordt doorgegeven.

Frans: “Ik werd lid van de chiro in 1959. Ik zat toen in het vijfde leerjaar, nu kunnen kinderen al lid worden vanaf het eerste leerjaar. Ik ben de oudste van 7 kinderen en al mijn broers en zussen volgden mijn voorbeeld. Interessant om weten: sinds 1959 is er geen enkel jaar waarin geen jongen of meisje van onze familie Vandamme lid was van de chiro.
Jeroen: “Mijn chirocarrière begon in 1981 en ik trad zo in de voetsporen van mijn vader en ook mijn moeder. Papa en mama leerden elkaar kennen via de chiro, en ook mijn vrouw en ik zijn een chirokoppel. Let wel, pas toen ik in mijn tweede jaar chiro zat, werd de werking pas gemengd. Ik heb zelf ook nog leiding gekregen van mijn nonkel. Jaren later volgde ik zijn voorbeeld en werd zelf leider en ook nog volwassen begeleider.
Milan: “Ook ik begon mijn chirocarrière vanaf het eerste leerjaar, al kreeg ik het letterlijk via de paplepel mee. Als kleine pagadder ging ik mee op kamp toen mijn ouders volwassen begeleiders waren. Ik ben er dus echt wel mee opgegroeid.
Lucas: “Mijn chiroavontuur begint nog vroeger (lacht) want ik zat nog in mijn moeders buik toen ik al mee was op kamp. Dat is kunnen!”

Hoe is de chiro in 75 jaar zoal veranderd?
Frans: “Je kan het niet meteen meer vergelijken met nu. In onze tijd was er nog een militaristisch kantje aan verbonden in die zin dat heel vaak marcheerden op de straat en liedjes zongen of slogans scandeerden. Vaak met religieuze inslag want de katholieke geest was nog veel meer ingebed dan nu. Ook het respect voor het uniform is veranderd. In onze tijd had je hemd, das en de schoenen. Deze laatste moesten blinken, op elk uur van de dag. Owee als je het waagde met vuile schoenen aan tafel te gaan of op pad te trekken.
Milan: “Op kamp zijn we verplicht om ons uniform in de voormiddag te dragen. Na het eten mogen we dan al iets anders aantrekken.”
Jeroen: “Een andere verandering in de loop der tijd is ook het “engagement” of de maatschappelijke relevantie. Broederlijk Delen, 11.11.11, evenementen in de gemeente, … voor alles werd beroep gedaan op de chiro. Dat is nu een stuk minder, al mag je ook niet vergeten dat het vrijtijdsaanbod voor de jeugd ook enorm is uitgebreid. Jongeren kunnen kiezen uit enorm veel sporten en andere, dus de tijd die ze aan een jeugdbeweging kunnen spenderen is ook kleiner.

Wat zijn zoal de activiteiten die bij jullie op touw werden gezet?
Frans: “Wij marcheerden heel veel en maakten talloze wandelingen. Daarnaast waren er uiteraard ook de pleinspelen. Wij trokken ook vaak de straat op voor spelen als “tussen-twee-vuren”. Anno 2019 kan je je dat niet meer inbeelden dat je nog vrij op straat kunt spelen zonder om de haverklap te moeten wijken voor de auto’s.
Jeroen: “In mijn tijd waren er ook de pleinspelen maar ook de creatieve spelen, toneel, inlevingspel, …
Lucas: “Ook wij doen enorm veel spelen. Van gezelschappelletjes tot hardere pleinspelen.”

Wat is jullie zoal bijgebleven uit jullie chirocarrière?
Frans: “De vrienden die je er maakte en ook de vrijheid die je kreeg. Zeker als leider kon je even ontsnappen aan de structuur van onder andere school. Zo waren we enorm blij dat we naar de fuif mochten, al was die toen van 17 uur tot 23 uur. Nu begint de jeugd pas om 23 uur met feesten. Maar ook de kampen zijn me bijgebleven. Zo waren we ooit in de buurt van Kleine Brogel en onze proost was een oud-militair. We mochten op bezoek en namen plaats in de gevechtsvliegtuigen. Beeld je dat nu maar eens in!”
Jeroen: “Er zijn heel wat mooie momenten maar ik ben wel bijzonder trots op de toneelvoorstelling “Junglebook” die we met onze toneelploeg brachten. Dat was een groot werk en persoonlijk blijft die me echt wel bij. In de loop der jaren volgden nog heel wat stukken, zoals onlangs nog Shrek 2.”
Milan: “In mijn nog prille carrière zijn vooral de kampen me bijgebleven. Ook mijn jaar bij de sloebers (4e leerjaar) zal ik nooit vergeten dankzij de fantastische leidersploeg.
Lucas: “Ook ik kies voor de kampen. 10 dagen weg met vrienden, dat blijft voor altijd bij!”
Jeroen: “Heel belangrijk ook zijn de vrienden die je bijblijven, zelfs nu nog. Je ziet elkaar niet wekelijks maar telkens weer worden mooie verhalen opgediept. De bron is onuitputtelijk.”

 

Feestweekend Chiro Gilwe

Vrijdag 17 mei

Sfeercafé met fingerfoods en drinks vanaf 19.30 tot 1 uur in de tuin van het Berkenhof. Rond 21 uur is er een optreden van de Thierry’s.

Zaterdag 18 mei
Kindernamiddag van 14 tot 17 uur in de tuin van het Berkenhof. Alle kinderen zijn welkom; prijs bedraagt 5 euro (spelletjes, snack en drankje).
Vanaf 21 uur is iedereen welkom in Ter Lindo voor de tweede editie van Chirosé. VVK: 4 euro, ADD 5 euro.

Zondag 19 mei
Smulfestijn met aperitiefconcert van 10.30 uur tot 17 uur in Ter Linde. Heerlijk stoofvlees met frietjes, keuken open van 11.30 uur tot 14 uur. Volwassenen betalen 14 euro + apero, kinderen 9 euro. De voorverkoop loopt tot 12 mei, er zijn slecht 300 plaatsen. Op=op.

Aangemaakt op: 29/04/2019