Modernism for the Future

01 juli 202115 juli 2021

 

Kaunas 2022

De Litouwse stad is volgend jaar Europese Culturele Hoofdstad. Samen met Kaunas, het Instituut voor Culturele Strategie (CSI - Lviv, Oekraïne) en Industra Art (Brno, Tsjechië) laat Intercommunale Leiedal kunstenaars reflecteren op modernistische architectuur binnen het Creative Europe-project ‘MoFu 360/365’.

Het modernisme is een van de sterkste recente verhalen in Europa op het vlak van cultuur en architectuur, een beweging die Europese regio’s verbindt. Toch liggen er nog steeds onontgonnen kansen voor interculturele dialoog, culturele identiteit en toekomstbestendig hergebruik van onroerend erfgoed. Leiedal betrekt zowel lokale besturen, kunstenaars, eigenaars, gebruikers, experten als het bredere publiek bij het project.

De kunstenaars-onderzoekers ontwikkelen met hun artistiek project (een interpretatie van bijzondere modernistische gebouwen) een dialoog over het belang van modernistisch erfgoed voor deze en volgende generaties. Een internationale jury selecteerde 16 artistieke projecten. Tussen 1 mei en 30 juli 2021 werken twee buitenlandse kunstenaars van het collectief Arte-Factum (Andrea Uváčiková + Zuzana Bartošová) rond de voormalige ijzerwinkel (Nieuwstraat 39), een ontwerp van wederopbouwarchitect Huib Hoste, tegenwoordig Atelier Ke. Ze gaan aan de slag met de vormtaal van het markante pand dat in de loop der jaren enkele veranderingen heeft ondergaan. Met een reeks bewerkingen zullen ze de ontwikkeling van de uitwendige kenmerken van het gebouw in de verf te zetten en de modernistische eigenschappen ervan in verband brengen met de (brede) opvattingen van moderniteit. De focus ligt op de architecturaal interessante delen van het gebouw uit, zowel vanbuiten als vanbinnen, om daarvan 3D-modellen te maken met originele materialen (beton, glas, …) en zeefdruk posters. Daarmee creëren de kunstenaars een reeks modellen die doorgaan voor ‘museumstukken’, waaraan animaties zullen gekoppeld worden.

Artists in residence: Andrea en Zuzana

Artists in residence

Van 1 tot 15 juli zijn Andrea en Zuzana aan het werk bij Atelier Ke. Met een aantal ‘guerilla’-interventies in de openbare ruimte breken ze bovendien uit hun werkruimte.

Een kleine expo laat je tevens de geschiedenis van het winkelpand ontdekken.

De resultaten van alle artistieke projecten worden in januari 2022 voorgesteld tijdens het openingsmoment van Kaunas als Culturele Hoofdstad 2022.

Meer info: www.leiedal.be/modernism-for-the-future

Activiteiten in de rand

 • Open atelier: maak kennis met de kunstenaars - Andrea & Zuzana - en ontdek hun artwork-in-progress (zondag 11 juli - doorlopend van 14-18 uur). Ga zelf aan de slag en neem deel aan de workshops zeefdruk voor jongeren (12+) en volwassenen om 14-15-16-17u (max. 3 deelnemers/sessie) - vooraf inschrijven. (*)
 • Bezoek Atelier Ke:
  • Individueel bezoek expo (gratis - vrije toegang): zaterdag-zondag doorlopend van 14-20 uur (10-11 juli + 17-18 juli)
  • Geleid bezoek door Els & Keizo (gratis): 
   • maandag 12 juli om 19 uur
   • of op afspraak voor groepen (vanaf min. 6 - max. 12 pers.)
  • (*) Waar? Atelier Ke (Nieuwstraat 39, Wervik)

Inschrijven workshop zeefdruk & geleid bezoek

 

 • Digitale wandeling 'Huib Hoste en het modernisme in Wervik' (centrum Wervik - 1,5 km) met de ErfgoedApp
 • Foto-expo 'Modernisme in Wervik en Zuid-West-Vlaanderen' i.s.m. fotoclub KIKNU - te ontdekken in het straatbeeld op en vlakbij het parcours van de nieuwe digitale wandeling. Vertrek aan het toeristisch infokantoor (Nationaal Tabaksmuseum) en stap via de Koestraat tot aan de Sint-Medarduskerk. Daarna via de Magdalenastraat, Donkerstraat, Nieuwstraat, Groenstraat, Steenakker, Molenstraat (tot aan de Grauwe Zusterstraat en terug naar de Steenakker), Vlamingenstraat en Sint-Maartensplein. Wandel hier even rechtdoor de Leiestraat in tot aan de Vrijdagmarkt en keer terug op je stappen, om vervolgens via de Ooievaarstraat, Nieuwstraat, langs de kerk naar de startplaats terug te stappen via de Sint-Medardusstraat en Koestraat. 
Atelier Ke (Huib Hoste)

Atelier Ke

Els en Keizo kochten dit markante gebouw in 2019 en willen het volledig restaureren naar de oorspronkelijke plannen van Huib Hoste, een precieus werk van lange adem. Het pand moet een atelier en inspiratieplek worden voor Belgische en Japanse ambachtslui; een onderdak voor handwerk en creativiteit;  een culturele uitwisselings-HUB die de connectie maakt met het dagelijkse, creatieve leven, hier en in Japan. Onder de naam 'Atelier Ke' keert het gebouw terug naar zijn oorspronkelijke bestemming. 'Ke' of 'ケ' is de Japanse benaming voor het dagelijkse, het eenvoudige, in tegenstelling tot het ceremoniële. Het ‘echte’ leven, geworteld in het lokale.