Ontdek hier alle inzendingen voor 'Hét Werviks streekproduct 2021-2023'

 

Wil je proeven van deze heerlijke nieuwe Wervikse streekproducten, ga dan langs bij onderstaande lokale ondernemers.

Je maakt bij je aankoop bovendien kans op een leuke prijs via onze tombola-actie.

Vergeet vooral niet om op jouw favoriet te stemmen op www.wervik.be/lekkerwerviks.

P1. Inzending Microcidrerie Maxime Claeys

P1. Fox Cider

Microcidrerie Maxime Claeys

Wat begon als een project aan de unief is uitgedraaid in een uit de hand gelopen hobby. Eind 2020 besloot Maxime Claeys zijn eigen microcidrerie op te richten. Hij investeerde in een professionele brouwinstallatie.

Fox Cider wordt uitsluitend gemaakt van Geluwse appels en peren (Demyfruit).

Een constante temperatuur is erg belangrijk gedurende de gisting. De koude en trage gisting zorgt ervoor dat alle fruitige aroma's van de appelen bewaard blijven tot in het glas.

Meer info & verkooppunten: Maxime Claeys, Stroomkemolen 1 (Geluwe), T 0483 02 50 28

P2. Inzending Kom Chez Toi

P2. Viroviacum tapenade met labrax

Traiteur Kom Chez Toi

Door de Italiaanse roots van Osvaldo (Kom Chez Toi) kon het ook niet anders dan dat hij zich liet inspireren door het Gallo-Romeinse verleden van onze stad. De producten die hij gebruikt voor deze tapenade gaan terug tot die tijd. Je proeft als het ware het Wervik van ruim 2.000 jaar geleden, toen onze stad nog Viroviacum heette. Deze heerlijke tapenade met zeebaars serveer je bij het aperitief maar kan ook met pasta gemengd worden. In combinatie met gegrilde groenten is dit echt een toppertje!

Meer info: traiteur Kom Chez Toi, Hansbekestraat 55 (Wervik), T 0471 47 76 84

P3. Inzending Slagerij Mingneau

P3. Flandrien grillworst

Slagerij Mingneau

Na de oproep voor deelname aan onze wedstrijd begon bij Andy en Veroniek het welgekende lampje te branden... Wat als we nu eens de befaamde Flandrienkaas zouden verwerken in de gekende grillworst? Zou dit de match in heaven zijn? Kom het resultaat snel zelf ontdekken! 

De Flandrien grillworst kan je perfect bij het aperitief serveren maar evengoed tussen een simpele boterham leggen. De enige vraag die je nog moet stellen: warm of koud? Want beide opties zijn mogelijk.

Meer info: Slagerij Mingneau, Duivenstraat 79 (Wervik), T 056 31 12 82

P4. Inzending Epoisses

P4. Epoisses' pinnepeesje

Kaasspeciaalzaak Epoisses

Pinnepeesje? Als je het WèRvikse dialect niet machtig bent, zal je wellicht even de wenkbrauwen fronsen. Wat maakt deze peperkoek op en top Werviks? In deze zoete maar tegelijk hartige lekkernij zit honing verwerkt die de bijtjes van Honeybeez produceren in de kasten die her en der in onze stad staan opgesteld (o.m. in de binnentuin van het stadshuis). Niet alleen de zeemzoete honing maar ook het gebruik van Epoisses kaas (noblesse oblige!) maakt deze peperkoek uniek.

Je kan de Pinnepeesje zowel lauw serveren bij de apero als koud eten, als tussendoortje of zelfs als dessertje bij een kaasschotel. 

Meer info: kaasspeciaalzaak Epoisses, Steenakker 23 (Wervik), T 0477 04 80 61

P5. Inzending Wijndomein Ravenstein

P5. Werviks Levenswater

Wijndomein Ravenstein

Eau de vie was reeds bij de Romeinen bekend als 'aqua vitae'. Hiermee is het brugje naar Wervik snel gemaakt. Gezien het Gallo-Romeinse verleden van onze stad kon een Wervikse variant van het verraderlijke drankje niet ontbreken. Voor de Romeinen was levenswater de essentie van de druif. Ze geloofden dat het drinken ervan hen het eeuwige leven zou schenken. Misschien toch eens proberen... Je weet maar nooit!

Wat het Werviks Levenswater nóg specialer maakt is dat alle ingrediënten voor het maken van deze godendrank van eigen bodem zijn, en dat mag je best letterlijk nemen. 100% 'terroir' dus!

Meer info: Wijndomein Ravenstein, Kruisekestraat 296 (Kruiseke), T 056 31 32 36

P6. Inzending Chicolat

P6. Wèrviksche Sloapertjes

Chicolat i.s.m. chocolatier Robin Verhaeghe

De inwoners van Wervik worden ook wel 'slapers' genoemd, een verwijzing naar de bijzondere kraagsteentjes boven de inkom van het Noordportaal van de monumentale Sint-Medarduskerk. Voor Chicolat - dat letterlijk in de schaduw van de kerk met kathedraalallures ligt - was dit meteen de inspiratiebron om creatief aan de slag te gaan en samen met de Wervikse chocolatier Robin Verhaeghe (Criyolo) een nieuwe praline te ontwikkelen. Om de zoete lekkernij een moderne look te geven werd gekozen voor een gestileerde vorm die subtiel verwijst naar de eeuwenoude beeldhouwwerkjes. Voor de vulling van de Wèrviksche Sloapertjes werd o.m. lavendel en kamille gebruikt, deze ingrediënten zouden 'slaapverwekkend' zijn. Geniet maar met mate dus... 

Meer info: chocolaterie Chicolat, Leiestraat 8 (Wervik), T 0473 25 87 93

 

P7. Inzending Slagerij Dries

P7. Kruiseeks vleeskoekje

Slagerij Dries

Heerlijk gehakt, Flandrienkaas en bladerdeeg. Wat heb je nog meer nodig om een lekker origineel nieuw product te maken, dacht slager Dries bij zichzelf.

In het Antwerpse eet men worstenbrood op Verloren Maandag, misschien is hier in Wervik een nieuwe traditie geboren maar dan met een Kruiseeks vleeskoekje?

Meer info: Slagerij Dries, Kruisekestraat 499 (Kruiseke), T 0492 63 89 62

P8. Inzending Vredig Gerecht

P8. Smoke Blauwer

Bistro 't Vredig Gerecht

Wat is voor velen de eerste gedachte als ze Wervik horen? Tabak en grens natuurlijk! Zo werd de cocktail Smoke Blauwer geboren. De gerookte tabakstoets van dit verraderlijke aperitief doet je wegdromen naar ver vervlogen tijden, toen Sos den Blauwer met z'n bootje de Leie over trok en de felbegeerde 'Wervikschen toebak' naar onze zuiderburen smokkelde. Op zijn terugweg nam hij alcohol mee...

Deze kant-en-klare cocktail werd bereid op basis van een ambachtelijke smoke gin en appel- en druivensap van eigen bodem: dan kan je toch wel van een op en top Werviks product spreken. Santé!

Meer info: bistro Het Vredig Gerecht, Magdalenastraat 1 (Wervik), T 0499 99 48 55

streekgerechtenwedstrijd: deelnemer bakkerij_klaas

P9. Wervikse sigaar

Bakkerij Klaas

Een eetbare sigaar? Ja, dat lees je goed! Bakker Klaas liet zich door het rijke Wervikse tabaksverleden inspireren. Wat kan je verwachten? Een gebakje dat je kan vergelijken met een eclair, gevuld met chocolademousse en krokantje. De gebruikte cacaobonen worden op een natuurlijke wijze gedroogd waardoor er een gerookte smaak ontstaat. Loopt het water je ook al in de mond?

Meer info: Bakkerij Klaas, Molenstraat 88 (Wervik), T 056 31 15 46