Ontdek hier alle inzendingen voor 'Hét Werviks streekgerecht 2021-2023'

 

Wil je proeven van deze heerlijke nieuwe Wervikse streekgerechten, ga dan langs bij onderstaande lokale ondernemers.  De reca blijft voorlopig helaas nog even gesloten om de welgekende redenen maar... geen nood: de gerechtjes zijn vanaf 3 april in take-away vorm verkrijgbaar! 
Je maakt bij je aankoop bovendien kans op een leuke prijs via onze tombola-actie.
Vergeet vooral niet om op jouw favoriet te stemmen op www.wervik.be/lekkerwerviks.

G1. Inzending 't Kapittel 1755

G1. Kabeljauwhaasje in een sausje van Wervikse Flandrienkaas, gekonfijte prei en venkel

Brasserie Kapittel 1755

In het lijstje met historische gebouwen in Wervik prijkt prominent dit etablissement. Al ruim tweeëneenhalve eeuw is 't Kapittel gekend als herberg, één van de oudste in onze stad trouwens... Met een pand met zo'n rijke geschiedenis kon het ook niet anders dan dat de zaakvoerders Greg en Timo zouden meedingen naar het label 'Hét Werviks streekgerecht 2021-2023'.  Met een kabeljauwhaasje in een op en top Werviks Flandriensausje kan je toch wel spreken van lokaal lekkers!

Meer info: brasserie Kapittel 1755, Ooievaarsstraat 33 (Wervik), T 0468 14 05 01

G2. Inzending Kom Chez Toi

G2. Werviks potjevleesch

Traiteur Kom Chez Toi

We kunnen niet ontkennen dat er een stevige band is tussen Wervik en Noord-Frankrijk... Osvaldo haalde zijn mosterd voor zijn inzending bij het typische Frans-Vlaams streekgerecht "potjevleesch". Wist je dat deze delicatesse al dateert uit de middeleeuwen? De nagelnieuwe Fox Cider en het appelsap van Demyfruit (beide uit Geluwe) geven de Wervikse interpretatie van deze klassieker alvast een lokale toets. In combinatie met sla, brood en/of frietjes is dit een absolute topper! 

Meer info: traiteur Kom Chez Toi, Hansbekestraat 55 (Wervik), T 0471 47 76 84

G3. Inzending BeFree2Enjoy

G3. Gepekelde koudgerookte zalm 'Paster Pype'

Traiteur BeFree2Enjoy

Hendricus Fredericus Pype werd in 1845 geboren in Geluwe. Hij bracht zijn jeugdjaren door op het gehucht Ter Hand. Al snel wist hij dat hij priester wilde worden. Na zijn priesterwijding in 1879 kwam hij in Nieuwpoort terecht. Enkele jaren later leerde hij in Oostende de visserij pas écht kennen. Als aalmoezenier van de vissers ontdekte hij hoe vis gepekeld en gerookt werd om te bewaren. Met dit weetje in het achterhoofd ging naamgenoot Frederik (Felbinger) aan de slag. Het resultaat: de overheerlijke zalm 'Paster Pype'!

Meer info: traiteur BeFree2Enjoy, Pionierslaan 9 (Wervik), T 0473 96 21 69

G4. Inzending De Waterkant

G4. Wervikse rulders met Flandrienkaas

Bistro De Waterkant

Rulders zeg je? Jawel! In het Vlaamse woordenboek vind je volgende omschrijving: 'gerecht met aardappelen en in het vet gebakken ajuinen, in de oorlog werden rulders gegeten'. Zoals elk 'historisch' gerecht maakt iedere huismoeder/-vader dit op een andere manier klaar...

Zeg nooit 'karnemelkstampers' tegen 'rulders'. Eerstgenoemde klassieker wordt nl. bereid met gestampte aardappelen (puree) en karnemelk maar... zónder ajuin. De Wervikse rulders daarentegen worden gemaakt met gestoofde ajuin, stukjes aardappel, melk en met de gelauwerde Flandrienkaas. Alle gebruikte ingrediënten komen van lokale producenten, dus een op en top Werviks gerechtje! Een heerlijke maaltijd kan uiteraard niet zonder een lekker biertje of wijntje, en waarom niet van eigen bodem? Combineer met een Moriaenbiertje of de rode 'Acolon' van wijndomein Ravenstein. Smakelijk & santé!

Meer info: bistro De Waterkant, Leiestraat 26 (Wervik), T 056 53 02 81

G5. Inzending In den Grooten Moriaen

G5. Kalkoenstoofpotje Moriaen met gebakken bintjes en kakelvers slaatje

Retroherberg 'In den Grooten Moriaen'

Uiteraard kan een gerechtje bereid met het huisbier niet ontbreken op de kaart van museumherberg 'In den Grooten Moriaen'. Overigens het enige café waar je dit unieke maar verraderlijke gerstenat (hetzij 'ne bleeken' of 'ne bruynen') kan proeven. Wist je trouwens dat de naam verwijst naar de houten luifelbeelden die destijds de vitrines van de oude tabakswinkeltjes bevolkten?
Het stoofpotje Moriaen wordt vergezeld door een lentefris slaatje en heerlijke gebakken bintjes: het likkebaarden kan alvast beginnen... 

Meer info: retroherberg 'In den Grooten Moriaen', Koestraat 63a (Wervik), T 056 31 49 24

G6. Inzending Oud Stadhuis

G6. Kalfszwezerik klaargemaakt in hooi en tabaksblad met artisjok, crème van Gilwes bintje, krokantje Flandrienkaas en kalfsjus

Restaurant Oud Stadhuis

Een 30-tal jaar geleden experimenteerde Lekkere Westen-chef Yves met het roken van een hammetje met hooi en tabak als smaakmakers. Het was niet meteen een succes maar na wat sleutelen vond hij de ideale mix voor een heerlijke bereiding. De rooktechniek verdween daarna voor lange tijd in het vergeethoekje tot... 2021. De oproep voor de wedstrijd 'Lekker Werviks' bleek de perfecte gelegenheid om de rookoven nog eens aan te wakkeren! Met 'Wervikschen toebak', Gilwese bintjes, Flandrienkaas en lokaal geteelde groenten: daarmee kan je thuis komen en verdien je zonder twijfel de stempel van lokaal lekkers. Proef dit op-en-top streekgerecht met de Pinot Noir van wijndomein Ravenstein. En of het zal smaken...

Meer info: restaurant Oud Stadhuis, Sint-Denijsplaats 7 (Geluwe), T 056 51 66 49