kga-ophaling: Platform Grensland ondersteunt actie van de POM West-Vlaanderen.

Gepubliceerd op Donderdag 21 oktober 2021

Bekijk deze video

POM West-Vlaanderen coördineert via een erkende ophaler, twee maal per jaar de ophaling en de verwerking van kga. Alle bedrijven op West-Vlaamse bedrijventerreinen kunnen daaraan deelnemen.

Dit wordt gekaderd in het VLAIO-project Kennisnetwerk Bedrijventerreinmanagement dat de onderlinge samenwerking van bedrijven in clusters of op bedrijventerreinen sterk ondersteunt. Afvalbeheersing en circulaire economie vormen hierin één van de belangrijke duurzame pijlers.

Door de organisatie van deze ophaling van klein gevaarlijk afval blijft POM West-Vlaanderen bedrijven stimuleren om optimaal te sorteren en te recycleren. Een selectieve inventarisatie en een reguliere kga-ophaling helpen elk bedrijf om het restafval te verminderen, wat een belangrijke stap is in de evolutie naar een duurzaam circulair materiaalbeheer.

De bundeling van deze afvalstromen draagt ook bij tot een logistieke optimalisatie (minder wegvervoer en ergo minder CO2 uitstoot) en genieten de bedrijven naast een optimale dienstverlening met correcte attesten ook van zeer interessante gereduceerde tarieven !

Naast het opmaken van een bestek en de aanstelling van een erkende dienstverlener, zorgt POM West-Vlaanderen voor de communicatie naar de bedrijventerreinen en hun lokale overheden en coördineert zij de inschrijvingen via een aparte webpagina www.pomwvl.be/kga . Daar vindt u ook een overzichtstabel van de diverse kga-items samen met een begeleidend handboek.

De voorbije 3 jaren maakten gemiddeld 200 bedrijven per jaar gebruik van deze dienst. Per jaar werd op die manier gemiddeld 68 ton kga opgehaald om regulier verwerkt te worden.

In het project Grensland is Circulair maakt deze door POM West-Vlaanderen georganiseerde kga-ophaling integraal deel uit van het totaalconcept. De bedrijven van de bedrijventerreinvereniging Platform Grensland Menen-Wervik worden nu lokaal voor de ophalingen van in december 2020 en juni door de parkmanager extra geïnformeerd over de voordelen van deze aangeboden dienst, en voor alle informatie en inschrijvingsmodaliteiten doorverwezen naar de website http://www.pomwvl.be/kga.

Met een gunstig effect t.o.v. de ophalingen van vorige jaren  zowel in het  aantal deelnemers als in het opgehaald gewicht. Aan de twee voorbije ophalingen namen 11 bedrijven uit Menen-Wervik deel, meer dan een verdubbeling van het aantal bedrijven. Deelnemen biedt een belangrijke kostenbesparing.  Ten opzichte van een individuele ophaling door een erkende ophaler kunnen we voor deze groepsdeelname aan de KGA-ophaling spreken van een gemiddelde cost-saving die tussen 40% en 60% schommelt. Het betreft hier wel een raming (niet alle parameters zijn eenduidig te specifiëren, vandaar de ietwat grote speling) maar het weerspiegelt toch duidelijk het financiële voordeel naast het beter en duurzamer beheer van materiaalkringlopen en afvalstromen bij de deelnemers. Met niet te vergeten :  een reguliere afhandeling (attestering) en de betere milieuprestaties natuurlijk.

 

Tot slot ook nog volgende cijfers : over alle bedrijventerreinen van de ganse provincie West-Vlaanderen heen, namen begin december 2020 in totaal 105 bedrijven deel, wat resulteerde in iets meer dan 45 ton kga.

 

De volgende ophaalronde vindt plaats op 7 december 2021. Begin november 2021 zal de inschrijvingsmodule opengesteld worden op de website http://www.pomwvl.be/kga.

 

POM West-Vlaanderen is een provinciaal agentschap met een hart voor de ondernemers. Samen met onze partners maken we van West-Vlaanderen een provincie waar ondernemers kunnen groeien op een duurzame manier. We stimuleren ondernemingszin, investeren in ruimte om te ondernemen, brengen innovatie dichter bij de ondernemer en ontwikkelen het aanwezige talent in West-Vlaanderen.