Gratis materialenscan

Gepubliceerd op Vrijdag 22 oktober 2021

Gratis Materialenscan voor bedrijven op Grensland en Wervik.

Grondstoffen vertegenwoordigen meer dan 40% van de totale bedrijfskosten en gemiddeld wordt 18% van de aangekochte grondstoffen niet tot eindproduct verwerkt maar gaat het verloren. Deze cijfers illustreren het belang en het potentieel voor elk bedrijf om te kiezen voor een duurzaam en efficiënt gebruik van materialen. Efficiënt materiaalgebruik is immers een belangrijke factor om kosteneffectief te produceren en om de afvalberg beperkt te houden. Om te kunnen optimaliseren is kennis van materialengebruik, afval- en nevenstromen, en de daarmee gepaard gaande (verdoken) kosten vereist. OVAM ontwikkelde hiertoe in samenwerking met onder meer Sirris een materialenscan.

De materialenscan helpt bedrijven om concrete stappen richting duurzaam materiaalgebruik te zetten. Een grondige screening geeft u een zicht op uw huidig materialenverbruik en de kosten die daarmee gepaard gaan. Eenvoudige simulaties tonen hoe u uw materiaalgebruik en productiekosten kunt verlagen.

Op basis van de inventarisatie van het materiaalverbruik, krijgt u inzicht welke optimalisaties mogelijk zijn naar grondstofefficiëntie, inzet van gerecycleerde materialen en valorisatie van reststromen (kringloopsluiting), en welke kostenbesparingen dit oplevert. U krijgt  ook een rapport met conclusies en aanbevelingen.

Met het project Grensland is Circulair werd door het Platform Grensland een samenwerking afgesloten met het project Afvalorisatie en het kenniscentrum Sirris. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om bij enkele bedrijven een gratis materialenscan te laten uitvoeren door een deskundige adviseur van Sirris. Reeds een zestal bedrijven maakten hiervan gebruik. We kunnen nu nog twee materialenscans aanbieden aan bedrijven op Grensland en Wervik.

Interesse ? Neem dan contact op met Parkmanager Herman Wenes.

Meer info : https://www.ovam.be/sites/default/files/atoms/files/Duurzaam%20materialengebruik%20loont.pdf