Nieuwe verstrenging Coronamaatregelen in Frankrijk vanaf woensdag 21 juli

Gepubliceerd op Woensdag 14 juli 2021

Vanaf woensdag 21 juli, en in latere fase vanaf zondag 1 augustus, verstrengen een aantal maatregelen in Frankrijk.   Deze zullen niet enkel een impact hebben op de bewoners, maar ook op de toeristen, met inbegrip van de grensbewoners.

Vanaf 21 juli wordt de Coronapas verplicht voor culturele evenementen en vrijetijdactiviteiten met meer dan 50 personen.

Vanaf 01 augustus is de Coronapas ook nodig om op café of restaurant te gaan of om de trein of het vliegtuig te gebruiken.  De Coronapas zal worden gebruikt in restaurants, cafés en winkelcentra, maar ook in ziekenhuizen en rusthuizen en in vliegtuigen, treinen en langeafstandsbussen.   Enkel de mensen die gevaccineerd zijn of die een negatieve test afleggen krijgen nog toegang.  Franse jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden uitgenodigd "zich snel te vaccineren", maar hoeven pas vanaf 30 augustus met de gezondheidspas te laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus, negatief zijn getest of onlangs zijn hersteld van Covid-19.

Hierbij nog een herhaling van de volgende regels die momenteel reeds in voege zijn :

  • Alle inwoners van de Europese Unie kunnen doorheen Frankrijk reizen als ze hun volledige vaccinatiestatus kunnen aantonen (Europees coronacertificaat)
  • Indien reizigers (11 jaar en ouder) nog niet over zo’n coronacertificaat beschikken, moeten ze wel een negatieve PCR-test of antigeentest (niet ouder dan 72 uur) kunnen voorleggen, zelfs bij een transit.
  • Enkel vaccinatiebewijzen van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson worden aanvaard door de Franse overheid.  Bovendien moeten de reizigers volledig gevaccineerd zijn : dat is twee weken na het tweede vaccin of vier weken na het vaccin van Johnson & Johnson.

Wat de grensbewoners betreft geldt er nog altijd een speciale regeling :

De niet-gevaccineerde bewoners van de grensstreek zijn vrijgesteld van het voorleggen van een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 72 uur voor vertrek, voor hun verplaatsingen in Frankrijk die niet langer dan 24 uur duren en binnen de limiet van een straal van 30 kilometer met hun woonplaats.

Maar ook zij zullen rekening moeten houden met de aanpassingen (bij zich hebben van een Covidpas) die in werking treden op 21 juli en 1 augustus 2021 voor wat betreft bezoek aan culturele evenementen en vrijetijdsactiviteiten (meer dan 50 personen), winkelcentra en horeca.